EK 2020: Engeland na zinderende finale met penalty’s ten onder tegen Italië.

In een zeer spannende finale in het EK 2020 verliest thuisland Engeland na een vroege voorsprong van de geslepen Italianen. Italië is hierdoor al 34 wedstrijden ongeslagen. Italië is over het hele toernooi gezien de terechte winnaar, maar Engeland had in deze wedstrijd voor het grootste deel het beste van het spel. Drie gemiste strafschoppen worden de Engelsen uiteindelijk fataal.

Twee minuten

Engeland begint in een kolkend Wembley stadion in Londen met uitzinnige Engelsen, die een eerste groot succes voor hun ploeg, sinds 1966 (wereldkampioen) met eigen ogen willen zien.

Na twee minuten is het al raak voor Engeland. Wembley staat op zijn kop, een orkaan van gejuich steekt op.  Op de tribune vieren prins William, zijn vrouw Kate en blije zoontje George de overrompelende start mee. Na een mooie dieptepass van Harry Kane komt de bal op rechts bij Trippier, die voorzet op de inkomende Luke Shaw. Hij schiet de bal zonder aarzelen hard in het doel van de boomlange keeper Donnarumma: 1-0.

Scrimmage

Italië maakt een aangeslagen indruk en het duurt even voor ze de klap te boven zijn en enigszins in hun spel komen. Pas in de 35e minuut komt er het eerste schot op het doel van de Engelse keeper Pickford. Engeland stoort goed de opbouw en ontregelt het technisch positiespel van de Italianen. Als Engeland 2-0 zou maken is dat waarschijnlijk de knock-out voor Italië. Maar dat gebeurt niet, al zijn er enkele kansen.

Vrij onverwachts scoort Italië op driekwart van de wedstrijd, na een scrimmage voor het doel van Pickford. De bal komt tegen de paal en wordt door de inlopende verdediger Leonardo Bonucci alert binnengetikt: 1-1.

Beide landen weten niet meer te scoren, al is Sterling van Engeland en de Italiaanse uitblinker Chiesa er het dichtstbij. Die laatste wordt geblesseerd gewisseld. Net als Insigne en Immobile. De complete voorhoede.

Penalty’s

Desondanks slepen de Italianen er een verlenging uit. In tegenstelling tot Engeland is Italië een meer uitgekookte en ervaren toernooiploeg. Engeland brengt talent Grealish erin, die enige tijd later er bijna weer uit moet na een stevige Italiaanse overtreding. De Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers heeft de wedstrijd uitstekend onder controle.

In de verlenging waarin de Engelsen meer de aanval zoeken, wordt er door beide landen niet meer gescoord. De gevreesde penalty’s moeten bepalen wie Europees kampioen wordt. Niet een erg waardige manier om door zo’n loterij de winnaar te bepalen. De finale overspelen zou beter zijn.

Saka

De Engelse coach Southgate heeft speciaal nieuwe jonge aanvallers in het veld gebracht om de penalty’s te benutten. Er is op getraind. Harry Kane scoort de openingsstrafschop, maar toch gaat het nog fout. Rashford, Sancho en Saka weten keeper Donnarumma niet te passeren. Ook Italië mist er twee. Voor de laatste en beslissende strafschop is de jonge 19-jarige Arsenal aanvaller Saka aangewezen. Een veel te grote druk voor zo’n jonge voetballer. Waarom niet een meer geroutineerde speler?

Over het totale toernooi gezien is Italië met zeven overwinningen, waarvan een keer na penalty’s tegen Spanje, de terechte winnaar. Maar als ooit Engeland Europees kampioen had kunnen worden, was het gisteravond in het eigen Wembley stadion.