El Salvador’s Crypto-Revolutie: Bitcoin als wettig betaalmiddel!

Crypto is hip, crypto is cool, en als je er goed mee om kunt gaan, mogelijk erg winstgevend. El Salvadors jonge president Nayib Bukele – tevens business man – staat dan ook te springen om officieel met Bitcoin aan de haal te gaan.

In een opgenomen aankondiging die zaterdag op de Bitcoin 2021-conferentie werd afgespeeld, kondigde de president van El Salvador, Nayib Bukele, dan ook aan dat de regering van het land bitcoin als wettig betaalmiddel zou verklaren.

“Volgende week zal ik een wetsvoorstel naar het congres sturen dat van bitcoin een wettig betaalmiddel zal maken,” vertelde hij het publiek. “Dit zal banen scheppen en duizenden mensen in de formele economie brengen.” Dat dit wetsvoorstel het congres makkelijk doorkomt, is wel zeker. Bukele’s centraal-rechtse partij ‘Grote Alliantie voor Nationale Eenheid’ (GANA) beheerst immers tweederde van de zetels.

Nayib Bukele – de 39-jarige zoon van een Moslimvader en een Christelijke moeder – presenteert zichzelf graag als een modern en onconventioneel staatshoofd. Ook wat achtergrond betreft is Bukele vrij controversieel. Hij verliet op 18-jarige leeftijd de Centraal-Amerikaanse universiteit om zijn eerste bedrijf op te richten. De jonge president is tevens sterk aanwezig op de sociale media, reageert daar fervent op de comments die hij ontvangt, en geeft ook graag instructies aan zijn ministers via Twitter.

 

Bitcoin en El Salvador

Bitcoin is de bekendste digitale munt. Het wordt niet gecontroleerd door een centrale bank, maar wordt gecreëerd via een gedecentraliseerd en enorm energie-intensief computerproces dat mijnbouw, of mining, wordt genoemd. De cryptocurrency wordt beschouwd als een speculatief activum en is onderhevig aan hevige prijsschommelingen. Om die reden is Bitcoin volgens de meeste deskundigen eigenlijk ongeschikt als betaalmiddel.

El Salvador is al langer met Bitcoin aan het experimenteren. Het is de thuisbasis van een van ’s werelds meest Bitcoin-vooruitstrevende gemeenschappen in El Zonte, waar het Bitcoin Beach-project is gevestigd dat daar een circulaire BTC-economie heeft gecreëerd. Ook zouden er verschillende grote bedrijven inmiddels gebruik maken van Bitcoin-transacties.

Bukele’s twitter-verweer

“Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van $680 miljard dollar. Als 1% daarvan in El Salvador wordt geïnvesteerd, zou dat ons BBP met 25% doen stijgen.”

“Aan de andere kant zal Bitcoin 10 miljoen potentiële nieuwe gebruikers hebben en de snelst groeiende manier om 6 miljard dollar per jaar aan overmakingen over te maken. Bovendien gaat een groot deel van die 6 miljard dollar verloren aan tussenpersonen.”

“Door gebruik te maken van Bitcoin zal het bedrag dat meer dan een miljoen gezinnen met een laag inkomen ontvangen, toenemen met het equivalent van miljarden dollars per jaar. Dit zal het leven en de toekomst van miljoenen verbeteren.”

“Bovendien heeft 70% van de bevolking van El Salvador geen bankrekening en werkt in de informele economie. Financiële inclusie is niet alleen een morele plicht, maar ook een manier om de economie van het land te laten groeien, door toegang te bieden tot krediet, spaargeld, investeringen en veilige transacties.”

“We hopen dat deze beslissing slechts het begin zal zijn van een ruimte waar enkele van de meest vooraanstaande vernieuwers de toekomst van de financiële wereld opnieuw kunnen uitvinden, wat miljarden mensen over de hele wereld kan helpen.” Aldus, Bukele’s statement op zijn favoriete social media platform, Twitter.

Haken en ogen

Voor de daadwerkelijke implementatie van deze ‘wilde plannen’ moet het land nog wel wat obstakels uit de weg ruimen. Immers, 70% van de bevolking van El Salvador heeft geeneens een bankrekening. Ze zitten dan ook niet in het financiële systeem.

Jack Mallers, Bitcoin legende, oprichter van het Lightning Network betalingsplatform Strike en de zeer populaire betaalapplicatie Zap, werkt dan ook nauw met Bukele samen om de logistiek van deze historische verhuizing te bepalen. Mallers was tevens de host van deze presentatie.

“Ze vroegen me om te helpen een plan te schrijven en dat ze bitcoin zagen als een valuta van wereldklasse en dat we een Bitcoin-plan moesten samenstellen om deze mensen te helpen,” verklaarde Mallers.

Volgens Mallers werkt El Salvador nu samen met verschillende Bitcoin-bedrijven en -platforms om logistieke oplossingen voor de grote verhuizing te bepalen.

Jack Mallers liet via bitcoinmagazine.com weten dat hij een open-source gids voor het proces zou uitbrengen, genaamd Bitcoin For Countries, in de hoop dat ook andere landen de overstap zullen maken.

Omstreden

De Bitcoinfans die we op sociale media tegen komen, zijn inmiddels laaiend enthousiast. Voor velen van hen vormt de cryptomunt een deel in hun ideale toekomstbeeld. Dat cryptocurrencies in veel situaties erg handig kunnen zijn, mocht ik zelf ook al ervaren.

De verklaring van Bukele wordt echter niet door iedereen positief ontvangen. Critici wijzen dan al snel naar de hoge criminaliteit in het land.

“Ik kan niet veel, of zelfs geen, reden(en) bedenken waarom een land bitcoin wettig betaalmiddel zou willen maken. Behalve dan dat ze hun eigen financiële activiteiten willen verbergen voor het publiek,” tweette Christian Ambrosius, ‘development economist’ aan de Freie Universität van Berlijn.

Zelf denk ik dat het invoeren van Bitcoin als wettig betaalmiddel juist kan helpen om criminaliteit in het land beter controleerbaar te maken. Immers, alle transacties staan op de blockchain en zijn daardoor traceerbaar; iets wat niet gebeurt met contant geld. Als Bitcoin er toe kan zorgen dat de 70% van de bevolking die momenteel geen gebruik van het bankstelsel maken, ineens ‘op de radar’ verschijnen, is dat alleen maar positief. Dan kan er ook meteen een plafond op cashtransacties worden ingevoerd, waardoor ‘vreemde transacties’ er wel uit springen.

Bitcoin zal naast de huidige valuta, de Amerikaanse dollar, gaan fungeren.

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.