Energiearmoede bij Nicole ‘Het is hier nu 16 graden’

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Nicole Noordman (54) komt rond van een Wajong-uitkering. "Ik ben aan het opkrabbelen en de energiecrisis helpt daarbij."

Tips op Facebook

Sinds mijn kinderjaren heb ik last van depressies en psychosen. Gevolgen van een slechte thuissituatie waardoor ik allerlei trauma’s opliep. Daarom heb ik een Wajong uitkering – 1300 euro per maand – en woon ik in een sociale huurwoning. Gelukkig krijg ik wel huur- en zorgtoeslag.  

Ik heb een heerlijk appartement – 675 euro – op de eerste etage van een flat met drie woonlagen. Het gebouw is van 1986 en heeft dikke muren en HR++ glas. Daardoor blijft de warmte lang hangen. Ik heb nog wel verwarming en warm water via de CV-ketel, op gas dus. Ik kook op elektra, al is dat niet veel goedkoper wanneer ik op gas zou koken. Al met al was ik 105 euro per maand kwijt aan mijn energiekosten, waarbij ik dit jaar zelfs nog 500 euro terug kreeg. Het nieuwe maandbedrag zou 170 euro worden, maar werd al snel 260 euro. Ik schrok ervan. Hoe kan dat nu, dacht ik, de winter moet toch nog beginnen?
Daarom heb ik het anders aangepakt. Ik stap per half december over naar een andere energieleverancier, Zonneplan. Bij mijn aanmelding gaf ik de helft van mijn normale verbruik op. Zodoende wordt mijn ingeschatte maandbedrag behapbaar. Met de P1 meter die mijn stroomverbruik meet en inzichtelijk maakt via een app, kan ik zien of ik niet te veel ga verbruiken. Daarnaast zit ik in de Facebookgroep ‘Gas en stroom besparen forum’, waar dagelijks veel tips langskomen.

Zure reacties over de regering

Gas is zo duur dat ik het niet meer gebruik. In plaats van douchen, was ik me nu bij de wasbak. De waterkoker zorgt voor het warm water. De verwarming heb ik tot nog toe niet aan gehad en dat gaat eigenlijk prima. Het scheelt ook dat ik de luchtroosters dicht heb gedaan, daardoor komt er veel minder kou binnen. Wel doe ik ‘s morgens een kwartiertje de afzuiger aan. Het is binnen nu 16 graden. Het nadeel is dat ik sinds een paar dagen begin te hoesten. Ik ga even bij de Action een vochtmeter halen om te kijken of het niet te droog is in huis. 

Voor ‘s avonds heb ik een warmtedeken gekocht. Die heeft meerdere standen tot 160 watt. Ik zet hem op de vierde stand, zodat hij maar 80 watt verbruikt. Daar kruip ik dan onder. Voor mijn kat heb ik ook een warmtedekentje gekocht, maar dat vindt hij niet fijn. Sinds het dekentje in zijn mandje ligt, heeft hij er niet meer geslapen. 

Als het erg koud wordt, zet ik een uur een elektrisch kacheltje aan. Die heb ik op de kop getikt voor 20 euro. Per uur verbruikt die 0,5 kWh, dus dat is haalbaar. De warme lucht vindt m’n kat heerlijk, hij gaat er dan lekker voorliggen. Al met al heb ik bijna geen verbruik. 

Ik erger me de laatste tijd steeds meer aan zure reacties van mensen over de regering. We leven in een welvarend land waar het nu iets moeilijker is geworden. We missen dankbaarheid. Kijk eens naar Oekraïne waar mensen zonder stroom zitten en straks de strenge winter invalt. Je moet leren om een beetje creatief te zijn in deze tijd. Maar als je alleen achter je schermpje boze berichten de wereld in stuurt, verandert er niets. 

Opleiding

Op Facebook zit ik in allerlei groepen. Bijvoorbeeld ‘Prakkie eten over 023’ waar ik soms mijn avondmaaltijd op doe. Een kapper of pedicure hoef ik niet te betalen, omdat ik reageer op oproepjes van studenten die voor een schoolopdracht een model zoeken. Nu wordt de groep met gratis kerstpakketten weer actief. Ik heb er inmiddels vier opgedaan, die geef ik weg geef aan mensen die geen geld hebben. Bijvoorbeeld aan mensen die op straat leven of afhankelijk zijn van de Voedselbank. Pas zat er kattenvoer in het pakket, maar dat heb ik niet nodig omdat mijn kat gratis voer krijgt van de vorige eigenaars. Dan geef ik het weer door aan mensen die het wel nodig hebben. 

Lange tijd ging het heel slecht met mij. Maar nu ben ik weer aan het opkrabbelen en de energiecrisis helpt me daarbij. Minima zoals ik kregen 1300 euro steun van het kabinet. In november en december krijgt iedereen nog eens twee keer 190 euro. Dat is bij elkaar 1680 euro. Ik heb het apart gelegd omdat ik een onwijs leuke opleiding tot energetisch zelfheling therapeut heb gezien. De tweejarige opleiding kost drieduizend euro. De helft daarvan – het eerste jaar – kan ik al betalen met de steun van de regering. Het wordt wel afzien van de winter, maar ik laat me niet door een beetje kou uit het lood slaan. Door het prijsplafond en de nieuwe energieleverancier kan ik van de winter toch af en toe de kachel aan. Aankomende kerst krijg ik visite en maak ik hete kip curry en drinken we wijn. Van scherp eten en alcohol krijg je het ook warm en dat is tegenwoordig net zo duur als een paar kuub gas. 

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie