Er is weer ‘gedoe’ binnen de PvdA

Partijleider Diederik Samsom ligt onder vuur van zijn eigen leden. De geschiedenis herhaalt zich binnen de partij.

In de periode van de fractieleiders Joop den Uyl, Wim Kok, Wouter Bos en Job Cohen was het niet anders. Er was altijd gedoe. Was het niet Diederik Samsom zelf die Cohen een mes in de rug stak. Hij lekte destijds het verhaal over de deplorabele toestand waarin de PvdA verkeerde.

Mede door een gebrek aan discipline in de fractie werd er aan alle kanten gelekt en dat leidde ook door het slechte leiderschap van Cohen tot diens aftreden. Het gaat nu over de strafbaarstelling van illegalen. Daarover maakten VVD en PvdA afspraken in het regeerakkoord. De PvdA-leden gingen akkoord met die gemaakte afspraken ….. toch? Een meerderheid van de leden besloot op het laatste partijcongres een motie aan te nemen om opnieuw te onderhandelen met de VVD. Samsom legde de oproep naast zich neer.

Kamerleden ook kabinetsleden liggen dwars

Hij gaat niet onderhandelen over dit punt. Boze sociaal democraten verlieten de zaal en sommige riepen om het afreden van Samsom.

Er is niet alleen gemor in de achterban. Ook binnen de fractie begint het te rommelen. Een aantal Kamerleden is woest over de manier hoe hun fractieleider zonder pardon de wens van het partijcongres naast zich neer heeft gelegd. Bronnen binnen de fractie eisen dat Samsom opnieuw gaat onderhandelen met coalitiegenoot de VVD. In de uitzending bij Pauw & Witteman zei Samsom dat er geen sprake kan zijn van het openbreken van het regeerakkoord. Wie van de PvdA-fractie durft, zonder te lekken naar de media, Samsom uit te dagen? Niemand durft dit. Het zijn een stelletje lafaards.

Daar moet gewoon over doorgedacht worden’, aldus Klijnsma.En de PvdA-leden van het kabinet? Ja er is er een, Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Zij vindt dat de PvdA opnieuw in gesprek moet met de VVD over het strafbaar stellen van illegaliteit. De afspraak uit het regeerakkoord zou de negen PvdA-bewindslieden ‘zwaar op de maag’ liggen. ‘Of je laat het congres vallen, of je laat het kabinet vallen.

Samson kernfysicus of politicus

Samsom lijkt een politieke strateeg, maar is dat ook zo? Hij is een kernfysicus en denkt vermoedelijk in berekeningen. Kernfysische logica en niet in sluwe politieke zetten. Zo keert de PvdA zich ineens tegen proefboringen naar schaliegas. De fractie luistert naar de eigen leden die zich op het congres tegen de nieuwe techniek uitspraken. Dat zei Samsom deze week op een bijeenkomst in Arnhem. Een draaiende Samsom. Eerst voor en nu tegen. Gaat hij ook draaien op het extra PvdA-ledencongres op 11 mei??? Gaat hij buigen dan is zijn positie weg. Geen onderhandelingen met de VVD maakt van hem een eenling binnen de PvdA. De VVD houdt zich wijselijk buiten de kwestie. Het is immers een PvdA probleem en geen kabinetsprobleem. En de PvdA? Chaos binnen de partij en het leiderschap ter discussie!

Wie zijn daar nu het meest bij gebaat? Niet de illegalen. Die blijven en verroeren zich niet. Nieuwe illegalen blijven komen. Dus …..?

Tekst: Hans Kriek

 

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie