Eten uit de natuur – op pad met wildplukker Gydo van der Wal

We staan er niet zo bij stil, maar overal om ons heen groeien eetbare planten in de vrije natuur. Ook in Rotterdam! "Hoe leuk is het om buiten een handje ingrediënten te plukken voor het avondeten?" Op pad in Rotterdam met wildplukker Gydo van der Wal.

Gydo van der Wal (39 jaar) vertelt enthousiast over zijn werk. Vanuit zijn bedrijf BUIT-eetbare natuur organiseert hij al jaren wildplukwandelingen, -cursussen, bedrijfsuitjes, groepsuitjes en reizen. Gydo: ‘Wildplukken is niet alleen leuk om te doen, het is ook een middel om te connecten met de natuur. Als je gaat wildplukken ga je namelijk heel goed kijken naar de planten om je heen. En wie oog heeft voor de natuur, wil haar als vanzelf beschermen.’

Kralingse Bos

We ontmoeten elkaar in het Kralingse Bos in Rotterdam bij de grote parkeerplaats. ‘Dit bos is heel geschikt voor een wildplukwandeling,’ vertelt Gydo terwijl we het paardenpad opgaan. ‘Je vindt hier veel variatie aan landschappen: loofbos, naaldbos, weidelandschap…’ En heel veel eetbare natuur! Want we zijn nog geen tien minuten onderweg en Gydo wijst de ene na de andere plant aan, van ietwat waterige schijnaardbeitjes tot notige zaadjes van klein springzaad en de frisse topjes van de brandnetel.

‘Officieel mag je hier niet wildplukken,’ vertelt Gydo, ‘ Al zal de boswachter je niet op de bon slingeren als je voor eigen gebruik wat bramen plukt.’ Gydo wijst in zijn wandelingen de eetbare planten aan en laat je soms wat proeven. Omdat het gebied onder druk staat is het ook belangrijk om zoveel mogelijk op de paden te blijven. Gydo: ‘Veel mensen zijn in het begin huiverig. Wildplukken is nu eenmaal geen onderdeel van onze cultuur. Mensen vinden het eng, ze denken dat het gevaarlijk is. Maar als je goed oplet, een boek gebruikt en bij twijfel laten staan, kan het eigenlijk niet mis gaan.’ We hebben het paardenpad inmiddels achter ons gelaten en lopen langs een open veld. Aan de rand staat berenklauw. Tot mijn verbazing snijdt Gydo een jonge scheut af om te proeven. Berenklauw is toch giftig?

Berenklauw en springbalsemien

‘Alleen de reuze berenklauw is gevaarlijk,’ stelt Gydo gerust. ‘Van de gewone berenklauw kun je de wortel, het blad, de bloemen en de zaden eten. Je kunt de jonge scheuten bijvoorbeeld met wat peper en zout 10 minuten roosteren in de oven. Heerlijk!’ Aan de andere kant van het pad staat hop, de plant die we kennen van het bier. ‘Hop heeft scheuten in het voorjaar die eruit zien als asperges. Je kunt ze zo eten of verwerken in een risotto. Hartstikke lekker!’

Een stukje verderop staat een hele strook met reuze springbalsemienen. ‘Die zaadjes kun je ook eten,’ vertelt Gydo. Net als de zaden van de brandnetel. En moet je dit eens proeven!’ Gydo geeft me een roze blaadje van de roos, het smaakt heerlijk. ‘Een leuke tip is om een thermoskan met heet water mee te nemen naar het bos en dan onder weg blaadjes te plukken voor de thee: rozenblaadjes en jong braamblad bijvoorbeeld.’

Culinair

Gydo is helemaal in zijn element. ‘Ik vind vooral het culinaire aspect van wildplukken leuk. Als kind was ik al geïnteresseerd in koken en in de loop der jaren kwamen daar steeds meer duurzame idealen bij: plantaardig koken met zoveel mogelijk regionale ingrediënten. Hoe gaaf is het om te koken met wilde planten uit je directe omgeving? Een makkelijk instap-wildpluk-gerecht is pesto van daslook, brandnetel en zevenblad met geroosterde hazelnoot, olijfolie en een beetje hondsdraf. Heerlijk met pasta.’

Gydo heeft ook wat zelfgemaakte lekkernijen meegenomen om te proeven. Siroop van citroenmelisse en vlierbloesem en toastjes met een heerlijke jam van rozenblaadjes, agar-agar (bindmiddel van zeewier), aalbessen en jonge ingelegde topjes van de spar. Gydo: ‘Het zal je misschien verbazen maar de kleine ‘kegelvruchtjes’ – de jonge bloemen – van de fijnspar, de douglasspar, de (Europese) zilverspar, de grove den en de lariks kun je eten. De naalden ook trouwens.’

In elk seizoen

Een wilkplukwandeling met Gydo duurt tweeënhalf uur en kan in elk seizoen. In september ligt de nadruk op vruchten en zaden, in oktober op noten en paddestoelen. Tijdens de tocht laat Gydo je van alles zien, ruiken en proeven. Wil je een stapje verder? Dan is er de cursus verdeeld over een aantal dagen waarin je diverse landschappen bezoekt door het hele land. Sowieso is een wildpluk-uitje ontzettend inspirerend. Want een ding is duidelijk: er valt heel veel te leren over de (eetbare) natuur!

WAT JE MOET WETEN OVER WILPLUKKEN

Hoe zit het bijvoorbeeld met giftige planten en verstoor je de natuur niet met het plukken van eetbare planten? Gydo schreef een blog waarin hij de meest gestelde vragen over wildplukken beantwoordt. Hier lees je het: www.buit.eco/blog

Dit artikel komt uit de Natuurkrant
Foto: Anne Bakker

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11