Eurotrash is niet leuk

Regisseur Jan Lauwers pakt flink uit met zijn dorpsportret: veel bombarie en schreeuwende plattelandsdebielen. Maar waarom 2,5 uur anarchie als je niets te melden hebt?

Recept voor een modern Vlaams toneelstuk. Ingrediënten: multiculti acteurs, vervormende luidsprekers op het podium, pseudo hippe pseudoretro kleding, veel geschreeuw en weinig gefluister. Doel: zoveel effectbejag, dat de toeschouwer daas het theater verlaat.

Regisseur Jan Lauwens doet samen met zijn Needcompany wat hij moet doen. Zijn Marktplaats 76 was vrijdagavond op het Holland Festival te zien en liet een verpletterende indruk achter. Helaas geen positieve, naar het koele applaus achteraf te oordelen. En terwijl Jan nog zo zijn best had gedaan om een festivalhit af te leveren. Hij nam een melodramatisch verhaal over een dorpsgemeenschap, waar tijdens de jaarmarkt een gasfles ontploft. Met als gevolg vele doden en een totaal ontwrichte gemeenschap. Een jaar later leren we deze groep paradijsvogels kennen. Iedereen heeft zo zijn afwijkingen, die door het verdriet nog zijn versterkt. Enthousiast proberen de overlevenden elkaar het leven zuur te maken. Dat lukt.

Dutroux

Alsof dit nog niet genoeg was, voegt Lauwens er nog een pedo aan toe, die de overgebleven maagd onder de dorpsfontein gevangen houdt. Dit alter ego van Dutroux komt als een soort Jezus aan zijn eind. Waarom? Geen idee. Lauwens legt niets uit, 2,5 uur lang anarchie op het podium en we zijn nog niets wijzer.

Het ergst is nog wel dat deze multiculti cast op het podium alleen een gebrekkig Eurenglish spreekt. Het doet aan de Europese arthousefilms denken, die vanwege de EU-financiering zoveel mogelijk nationaliteiten in de cast opnemen. Eurotrash in het theater is niet leuk. Na de opsluiting van de Koreaanse vrouw van Dutroux in een cel was het wel mooi geweest. Maar nee, Lauwens gaat nog 3 kwartier door.

Mahler

Marktplaats 76 speelt nog 1 x zaterdagavond in de Westergasfabriek. Doe het niet. Ga er niet heen. Kies liever voor de Mahlerliederencyclus in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Volwassen muzikanten met een volwassen aanpak van een der grootste componisten aller tijden.

Marktplaats 76, www.hollandfestival.nl, westergasfabriek

Mahlerlieder, Muziekgebouw aan ’t IJ, zaterdag 22 juni 20.30 

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.