Even recht zetten

Emelie van den Biesen bespreekt voor DNP juridische kwesties van alledag. Derde aflevering: namen.

Iedereen in Nederland heeft een voornaam en een achternaam. Dit vanwege het feit dat iedereen in Nederland recht heeft op een naam. Aangezien je je naam (in beginsel) niet zelf kiest en je ouders dit bij je geboorte bepalen is het feit of je blij bent met je naam, een tweede. Wanneer men een blik werpt op de onlangs gepubliceerde namenlijst van het jaar 2012, waar men namen vind van Hendy Keppy tot Ivan Ho, kan men zich hier iets bij voorstellen en wellicht zijn naam willen veranderen op enig moment.

Welke voornaam? Alles mogelijk?

Gezien de eerder genoemde namen kan met zich afvragen of er een grens wordt gesteld door de wet in verband met het kiezen van een naam bij de geboorte van een kind.

Deze grens wordt gesteld in die zin dat de ambtenaar van de burgerlijke stand voornamen in een geboorteakte weigert op te nemen in geval deze namen ongepast zijn of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij het tevens gebruikelijke voornamen zijn (Jansen als voornaam kan niet, Roos kan wel).

Als je geen voornaam opgeeft bij de ambtenaar of een voornaam welke wordt geweigerd en je geen andere ervoor in de plaats opgeeft, dan geeft de ambtenaar het kind een voornaam. Het kan dus soms verstandig zijn om een aantal namen achter de hand te hebben mocht je twijfelen over de acceptatie van de gekozen naam.

Welke achternaam? Vader of moeder?

Indien een kind alleen een moeder heeft krijgt het de achternaam van de moeder, indien het kind een vader en een moeder heeft, dan kunnen de ouders kiezen tussen de naam van de moeder en de vader.

Indien ouders gehuwd zijn krijgen de kinderen automatisch de naam van de vader. Indien ze de naam van de moeder wensen te geven aan het kind dienen zij een verklaring af te leggen bij de burgerlijke stand. De naamskeuze voor het eerste kind geldt automatisch voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Een gekozen achternaam kan niet meer worden gewijzigd.

Naam wijzigen

Mocht je het niet eens zijn met je gekozen voornaam dan kun je met behulp van een advocaat een verzoek indienen bij de rechter om je naam te laten wijzigen. Hierbij wordt tevens gekeken naar ongepastheid danwel het gaat om een geslachtsnaam als voornaam.

Mocht je je achternaam willen veranderen kun je via het ministerie van Justitie een verzoek hiertoe doen bij de koningin. Er wordt gekeken of er al dan niet zwaarwegende bezwaren zijn.

Als het verzoek wordt goedgekeurd zal het vonnis aan de akte van geboorte worden toegevoegd. Een naamswijziging heeft geen gevolgen voor bloedverwantschap en heeft ook geen juridische gevolgen; het verandert niets ten aanzien van een eventuele onderhoudsplicht danwel ten aanzien van het erfrecht.

Tekst: Emelie van den Biesen

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie