Even recht zetten

Emelie van den Biesen bespreekt voor DNP juridische kwesties van alledag. Vijfde aflevering: eigen bedrijf.

Ondanks dat veel bedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden, is het starten van een bedrijf nog steeds populair in Nederland. Er zijn in 2012 121.400 nieuwe bedrijven opgericht. Vanwege een wetswijziging ten aanzien van het oprichten van een BV (besloten vennootschap) per 1 oktober 2012, zijn er in de eerste dagen van oktober veel meer BV's in het handelsregister van de Kamers van Koophandel ingeschreven dan normaal. Deze wetswijziging heeft er namelijk voor gezorgd dat het oprichten van een BV een stuk gemakkelijker is geworden in de vorm van een zogenaamde Flex-BV. Heb je dus ook altijd gedroomd van een eigen bedrijf en ben je liever eigen baas dan afhankelijk van anderen? Lees dan snel verder en ontdek of het starten van een eigen BV misschien iets voor jou is.

Rechtsvorm

Als je een bedrijf opricht kun je kiezen voor verschillende rechtsvormen, bijvoorbeeld een eenmanszaak of een VOF (vennootschap onder firma). Het voordeel van de BV is dat het een rechtspersoon is. Dit betekent dat niet jij, maar de BV in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden. Je bent als bestuurder in dienst van de BV en handelt ook uit haar naam. Je kunt een BV alleen oprichten of samen met anderen.

BV

Het vermogen van een BV is verdeeld in aandelen die in bezit zijn van de aandeelhouder(s). Bij die aandeelhouders ligt de macht. De bestuurders van de BV geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Een BV kan ook een raad van commissarissen hebben, die weer toezicht houdt op het bestuur. Bij kleine BV's is het vaak zo dat de bestuurder ook de enige aandeelhouder is.

Voordat je het bedrijf opricht, is het van belang om na te denken over onder andere de naam, het doel en de plaats van vestiging van de BV. De naam van de BV mag geen verwarrende of misleidende naam zijn, bijvoorbeeld een buurtsupermarkt met de naam 'Bakker Megasupermarkten'. Het doel mag niet in strijd zijn met de openbare orde; een illegaal handeltje lijkt dus niet verstandig.

Wanneer je hier uit bent, is het nodig om een notaris in te schakelen; een van de eisen bij oprichting van een BV is namelijk een notariële akte waarin tevens de zogenaamde statuten worden opgenomen. In de statuten zijn de grondregels van de BV en andere belangrijke zaken vastgelegd, zoals: hoe benoem en ontsla je bestuurders en wanneer kan de BV worden ontbonden. De notaris zal de BV inschrijven in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel.

Flex-BV

Zoals bij de inleiding al aangegeven is het sinds 1 oktober 2012 makkelijker om een BV op te richten. De Flex-BV biedt in grote lijn meer mogelijkheden om een BV naar eigen wens in te richten. Door de regels voor een BV te versoepelen verwacht de overheid de BV als rechtsvorm interessanter te maken voor (startende) ondernemers. Een van de voordelen is dat je geen minimum (start-)vermogen meer nodig hebt van 18.000 euro; één eurocent is al genoeg. Ook zijn de verplichte verklaring van de bank en een accountant niet meer nodig.  

Quote 500

Met een beetje geluk sta je over een paar jaar in de Quote 500 als rijke ondernemer. Familie Brenninkmeijer en familie Dreesmann zijn tenslotte ook rijk geworden door een succesvol bedrijf en komen al jaren voor in de beroemde rijkenlijst. Of begin in je studententijd en groei uiteindelijk uit tot miljardair, net als Mark Zuckerberg met Facebook. In deze moeilijke economische tijden is het in ieder geval geen kunst om ondernemer te worden; meer om ondernemer te blijven.

Tekst: Emelie van den Biesen

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie