De politie grossiert in blunders. Het openbaar ministerie is verregaand incompetent. Misplaatste arrogantie, vooroordelen, gebrek aan respect voor andersdenkenden en bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, een cyclopische visie, een soepele omgang met de waarheid: de opsporingsinstanties zijn er meester in.

STEUN RO

Dat heb ik in drie decennia als rechtbank – en misdaadverslaggever en auteur van onder meer ‘Je zult maar in hun schoenen staan’ en ‘Mijn allerlaatste drugstransport’ geschreven en aangetoond. Met dat laatste, bewijs, hebben de dienders en de staande magistratuur het ook moeilijk.

‘Eigen’
Uit het vlot geschreven boek van de Purmerendse ex-rechercheur Sjaak Kist blijkt niet alleen dat nog eens ten overvloede, maar wordt ook duidelijk dat de firma list en bedrog er niet voor terugdeinst zijn ‘eigen’ mensen figuurlijk een kopje kleiner te maken. Omdat ze lastig zijn, lees met (gefundeerde) kritiek komen op de organisatie, de hiërarchie, de omhooggevallen baasjes.
In een jaren durende operatie laat de politieleiding het beeld ontstaan dat Kist ‘de pet’ is, de foute agent die voor geld cruciale informatie over lopende onderzoeken lekt naar zijn criminele vriendjes. Dino Soerel, (wijlen) Stanley Hillis, Willem Holleeder, de Hells Angels zouden allemaal afnemers zijn van Kist.
De verbanden tussen de Noord-Hollandse politieman en de boeven bestaan alleen in de hoofden van Kists chefjes en de carrièrejagers van het OM. Toch slagen ze er met hun verzonnen verhaal er in de eerste serie slaperige rechters er van te overtuigen Kist negen maanden voorarrest, waarvan een flink deel in alle beperkingen (dus alleen contact met zijn advocaat), op te leggen.

Vrij
Lange tijd later spreekt de Amsterdamse rechtbank hem alsnog en terecht vrij. Daarmee is de kwestie niet af voor Kist, zijn gezin en hun aller toekomst. Die smet op zijn blazoen is er met geen mogelijkheid helemaal af te poetsen. Er zullen altijd lieden blijven, die aan de geur van rook al genoeg hebben om vol te houden dat er natuurlijk vuur is.
De voormalige speurder verdient dan ook dat zijn verhaal op grote schaal wordt gekocht.
Dit land verdient tevens dat politie, OM en de verantwoordelijke politici lering trekken uit dit schrijnende levensverhaal. Alhoewel dat wel valse hoop zal zijn.

Jacques Kist: Onder de pet
Spectrum
€19,99, e-book €11,99

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie