Extra omzet voor zelfstandigen in de bouw

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt

Volgens het CBS hapert het ondernemersvertrouwen, maar zelfstandigen in de bouw hebben niks te klagen. Dat en meer, in week 34 van 2014.

Volgens het CBS is het vertrouwen van de Nederlandse ondernemers aan het begin van het derde kwartaal iets afgenomen. De daling deed zich met name voor in de bouw en de horeca. Ondernemers in de handel en de industrie waren juist wat positiever gestemd. Per saldo staat de vertrouwensindicator nog in de plus, maar we gingen wel van een vier in het vorige kwartaal naar een drietje nu.

Opvallend is dat bij het kleinbedrijf, waar veel zzp'ers zitten, de zaken een stuk beter gingen dan bij hun grotere concurrenten. Ten opzichte van een jaar geleden zagen bedrijven met maximaal tien werknemers hun omzet juist stijgen. In het eerste kwartaal met 12,5 procent, in het tweede kwartaal met 3 procent. Vooral schilders, stukadoors en loodgieters deden het goed. Volgens het CBS komt dat door het verlaagde btw-tarief voor onderhoud, herstel en verbouwingen. Kennelijk zijn zzp'ers en andere kleine bedrijven flexibeler en spelen zij beter in op de extra vraag die daaruit voortkomt.

Opnieuw onrust bij PostNL

De Belastingdienst jaagt op zelfstandige koeriers die als onderaannemer pakjes bezorgen voor PostNL, meldde De Telegraaf vrijdag. De fiscus weigert hen als ondernemer te behandelen omdat zij maar één opdrachtgever hebben. Met koeriers die direct in opdracht van PostNL rijden, heeft de inspecteur geen moeite.

PostNL ontkent elke verantwoordelijk voor de koeriers die als onderaannemer werken. Ondertussen is er wel een Wet Ketenaansprakelijkheid die tot doel heeft te voorkomen dat aannemers en onderaannemers misbruik maken van de uitbesteding van werk. De regeling maakt elke schakel in de keten, ook de eerste, aansprakelijk voor alle volgende. De vraag is waarom de Belastingdienst het voormalige staatsbedrijf hier zo makkelijk mee weg laat komen.

Evaluatie Aanbestedingswet

Twee jaar geleden werd de nieuwe Aanbestedingswet van kracht die het voor kleine ondernemers makkelijker moest maken om mee te dingen naar opdrachten van de overheid. Zoals afgesproken bij de inwerkingtreding van die wet, wordt dit jaar onderzocht wat daarvan is terechtgekomen. Het ministerie van Economische Zaken pakt de evaluatie grondig aan en heeft maar liefst drie verschillende bureaus opdracht gegeven tot deelonderzoeken.

Ook ondernemers worden komende maanden geraadpleegd. Afgelopen jaar bleek al dat met name lokale overheden moeite hadden om de nieuwe regels te vertalen naar hun praktijk. Van de andere kant wisten kleine ondernemers ook nog niet altijd even handig in te spelen op de nieuwe mogelijkheden.

Checklist marktplaatsen voor zzp'ers

Het aantal marktplaatsen voor de inhuur van zzp'ers en freelancers groeit hard. Om hen te helpen een keuze te maken uit het enorme aanbod, heeft FNV Zelfstandigen een checklist ontwikkeld. Op de site van de belangenorganisatie is die gratis te downloaden, ook voor niet-leden. Eerder zette NUzakelijk al de 15 meest handige platformen voor freelancers en werkgevers op een rij.

Pierre Spaninks schrijft iedere zaterdag over zzp'ers in TPO Magazine. En dus op Blendle/Cafeyn. Klik hier voor een overzicht en hier voor een abonnement

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.