Facebook test nieuwe videotool Watch

Linda de Mol deed het met haar eigen LINDA TV, uitgever TMG met het videoplatform Telegraaf VNDG en binnenkort krijgen we er opnieuw een videodienst bij, op nog grotere schaal, genaamd Watch. Een product welke rechtstreeks uit de koker van Facebook’s voorman Mark Zuckerberg komt en ons nog meer wil connecten met vrienden. De vraag is echter of de nieuwe dienst niet juist afkeer oproept, nu de groei van pushnieuws en (gesponsorde) clickbait als steeds vervelender wordt ervaren.

Je kent het wel: je zoekt via Google naar die ene Ikea-tafel of dat reisje naar de zon, en krijgt vervolgens nog wekenlang advertenties van meubelgiganten en reisbureaus gepresenteerd. Nu gaat het hier nog om in your face-berichten van bedrijven, maar binnenkort kunnen ook je eigen vrienden op Facebook die rol op zich gaan nemen. Een kleine groep geselecteerde gebruikers in de VS mag nu alvast kennis maken met de nieuwe videotool Watch, waarbij Facebook de discussie over tv-programma’s en het delen van gemeenschappelijke interesses onder je vrienden wat betreft films en series, naar een nieuw level wil brengen. Video’s kijken via het sociale netwerk gaat binnenkort ingrijpend veranderen.

‘Van het nieuwe Facebook Live hebben we geleerd dat de comments en reacties op een video vaak net zo zeer onderdeel zijn van de ervaring als de video zelf”, aldus Facebook in een statement. “Wanneer je straks een show bekijkt, kun je tegelijkertijd de comments in beeld zien en direct connecten met de mensen die deze hebben geplaatst. Samen is het vervolgens ook mogelijk om een groep te starten waarin je het met elkaar hebt over de video die je zojuist hebt bekeken.’ Op zich een aardig idee, maar is het juist niet fijn om zo nu en dan ook eens iets te zien zonder daar een stortvloed aan meningen van anderen overheen te krijgen? De aankondiging vertelt niet of de optie aan en uit te zetten is. Bij een afgesloten Facebook Live sessie is het nu bijvoorbeeld niet mogelijk om een video terug te zien, zonder daarbij alle comments onder in beeld voorbij te zien komen. Het maakt het kijken er niet altijd relaxter op.

Watch maakt het ook mogelijk een zogenoemde watchlist aan te maken onder verschillende kopjes. Zoals Most talked about, met daarin video’s die de meeste online discussies opleveren, What’s making people laugh, waarin shows geplaatst worden waarbij mensen veelvuldig het woordje haha als reactie plaatsen, en What friends are watching, wat helpt om te zien wat je vrienden ook zien. Het is dan maar te hopen dat je vriendenlijst uit niet meer dan honderd personen bestaat, want wat blijft er dan nog over van die schifting.

Europa zal bij succes snel volgen, maar Watch ook in China introduceren zal voorlopig nog een moeilijk verhaal blijven. Facebook en diverse andere apps van het bedrijf zijn er al jarenlang geblokkeerd, vanwege de internetcensuur in het land. Zuckerberg en consorten zijn al diverse keren afgereisd om met de overheid naar een opening te zoeken, maar in afwachting daarop zou het bedrijf er in mei van dit jaar, tegen de regels in, anoniem de app Colofour Balloons hebben gelanceerd, zo meldden ingewijden aan The New York Times. Een app waarmee foto’s gedeeld kunnen worden en veel weg heeft van de moments-app die Facebook al wel in andere landen gebruikt. Op het hoofdkantoor in Californië houden ze de kaken stijf op elkaar en zegt men enkel al langere tijd interesse te hebben in de Chinese markt en tijd te spenderen aan het begrijpen van en leren over het land.

Als Zuckerberg het netjes aanpakt in China, heeft hij in ieder geval al een voorsprong op president Donald Trump. Volgens de geruchtenmolen zou de miljardair zich in 2020 kandidaat willen stellen voor de hoogste functie in het Witte Huis, iets wat hij ook dan pas kan doen. Om president te worden moet je in de VS minimaal 35 jaar oud zijn, Zuckerberg is nu 34. De Facebookdirecteur zou Joel Benenson hebben ingehuurd om onderzoek te doen voor het Chan Zuckenberg Initiative, het goede doel van Zuckerberg en zijn vrouw. Benenson heeft echter een verleden als campagnestrateeg van Hillary Clinton en Barack Obama, wat de geruchten alleen maar verder aanwakkert. Daarnaast bezocht Zuckerberg alle swing states in de VS, maar volgens Facebook was dat enkel en alleen om kennis te maken met zijn eigen gebruikers. We zullen zien…

Mijn gekozen waardering € -