Net als binnen de financiële wereld is er in de journalistiek veel te doen over blockchain. Kan de nieuwe technologie de journalistiek fundamenteel veranderen? Blockchainexpert Bas Wisselink en media-ondernemer Teun Gautier kijken in de glazen bol.

STEUN RO

Je hoort en leest het steeds vaker: blockchain gaat ons leven ingrijpend veranderen. Ook de journalistiek zou kunnen profiteren van de nieuwe technologie. Maar hoe dan? Dit zijn vier mogelijke toepassingen.

1. Voor journalistieke producties betalen

Een universele methode om voor journalistiek te betalen. Dat is volgens media-ondernemer Teun Gautier, oprichter van journalistencollectief De Coöperatie, de grote belofte van blockchain. Gautier: ‘De journalistieke markt is snel aan het veranderen. Er is een enorme ontbundeling gaande, waarbij lezers niet meer geïnteresseerd zijn in kranten maar in losse stukken van individuele journalisten. Dat levert alleen één probleem op: er is nog geen goed betaalsysteem voor dat model. Ik denk dat een munt op basis van blockchain die exchange kan zijn.’

Maar we hebben toch Blendle, met zijn op websites installeerbare Blendle-button? Gautier: ‘Ja, dat klopt, maar voorlopig heeft dat een te beperkte massa. Als jij als journalist diepgravende stukken schrijft over schaken, dan wil je een systeem hebben waarmee alle schaakliefhebbers in de wereld jouw producties kunnen kopen.’ Tenminste, als bitcoin of een andere cryptomunt alomtegenwoordig wordt. Maar daar gelooft Gautier wel in.

Systemen om met cryptovaluta voor journalistiek te betalen, zijn er inmiddels volop. De Amsterdamse startup Katalysis heeft een WordPress-plugin gebouwd waarmee journalisten een betaalknop op hun website kunnen installeren vergelijkbaar met de Blendle-button.

Ernst-Jan Hamel is docent journalist en freelance journalist voor onder meer SVDJ.nl en Bernie Magazine.