José S. is in de gevangenis in Heerhugowaard niet dood gegaan aan een overdosis. De 48-jarige Beverwijker kampte met ernstige hartproblemen, en een virusinfectie werd hem fataal. Deze conclusie van het forensisch rapport is, bij alle verdriet, een grote opluchting van de nabestaanden. Zij zijn, met de bevindingen van de patholoog die om een second opinion was gevraagd, nu in staat de naam van José te zuiveren.

STEUN RO

Broer Joaquin, zijn vrouw Monika en zijn zus Sandra doen hun woordje op het kantoor van Josés Haarlemse advocaat Barbara de Groot. Joaquin: ,,Op 29 februari kreeg mijn moeder een kort berichtje van de directeur van penitentiaire inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard. ‘Uw zoon is in levenloze toestand aangetroffen’. Geen reden of oorzaak. Ze belde zowel mij als Sandra op ons werk. We waren geschokt en zijn direct naar ma’s huis gegaan.”

Slijk

,,Niemand van ons kon het begrijpen: we hadden hem de dag ervoor nog aan de telefoon gehad. Vrolijk zoals meestal, hij maakte ook afspraken wie er de week erna bij hem op bezoek zou komen.” De tweede klap komt een paar uur later. De moeder van Josés achtjarige dochter meldt dat op nieuwssites wordt geschreven dat José is overleden aan een overdosis. ,,Binnen een dag hebben alle media dat klakkeloos overgenomen en hem volkomen door het slijk gehaald.”

,,Maar hij was geen junk. Hij was een vitale, sportieve man die van het leven hield. Dat wilden we de wereld laten weten, na al die valse stukjes.” Het voorlopige rapport van het Nederlands Forensisch Instituut hielp niet echt, want dat sloot een ‘toxicologische doodsoorzaak’ niet uit. Een definitieve conclusie van het NFI zou nog maanden op zich laten wachten.

Op aanraden van De Groot schakelde de familie het Centrum voor Forensische Pathologie in en dat kwam onlangs met een, ondanks de omstandigheden, goede boodschap. Josés kransslagaderen bleken in korte tijd slecht te zijn geworden, en daar bovenop had hij een hartspierontsteking gekregen. Zo’n virusinfectie is normaliter niet dodelijk, maar met name bij personen met slechte vaten is een fatale afloop niet zeldzaam.

Prullenbak

De overdosis kan dus de prullenbak in. Blijft over het stigma van moordenaar. Onterecht, zeggen de familie en de raadsvrouw. Hij heeft voor doodslag op een Haarlemse prostituee achttien jaar cel gekregen. De Groot: ,,Hij wisselde van advocaat en kwam bij mij. José heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Er zijn twijfels over het bewijs. Het onderzoek rammelt en is te snel afgerond. Dat was er in het hoger beroep vast uitgekomen, maar helaas sleepte zich dat door alle aanvullende onderzoeken al twee jaar voort, op het moment dat José overleed.”

Sandra:  ,,Josés dochter vooral heeft erg veel last van al die laster. Ons laat het evenmin onberoerd. We hopen dat dit verhaal ertoe kan bijdragen dat mensen en zogenaamde journalisten minder snel hun oordeel klaar hebben. Houd je bij de feiten en laat ons alsjeblieft met rust.”

 

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie