Feyenoord boekte tegen de Spaanse topclub Sevilla een klinkende 2-0 overwinning in de Europa League, door mooie goals van Jens Torenstra en Karim El Ahmadi.

STEUN RO

Er staat veel op het spel in de bomvolle Kuip. Sevilla leidt in de groep met twee punten voorsprong op Feyenoord. Na deze enerverende wedstrijd is Feyenoord de fiere koploper met nog éen ronde te gaan, uit tegen Standard Luik. Doordat HNK  Rijeka uit Kroatië de Belgen versloegen, zijn de Rotterdammers nu al geplaatst voor de knock out fase van de Europa League. Dat was tien jaar geleden voor het laats gebeurd.

In de eerste helft houden de beiden teams elkaar in evenwicht. Feyenoord heeft meer balbezit en het beste van het spel. De nieuw aangekochte  verdediger Boulahrouz speelt voor de geblesseerde Wilkshire en laat af en toe een steekje vallen. Niet vreemd als je meer dan drie maanden niet hebt gespeeld. Feyenoord is iets sterker, maar het blijft  oppassen want Sevilla bezit met lepe spitsen als Reyes en Gameiro, spelers die uit het niets kunnen scoren. De beste kans komt vlak voor rust voor Feyenoord. Sven van Beek jaagt goed door tot vlak bij de Sevilla  cornervlag, hij ontfutselt de bal aan een Sevilla verdediger en speelt El Ahmadi aan die net te scherp voorzet op Boëtius.

Fanatieke publiek

In de tweede helft wordt er nog een tandje bijgezet, vooral door de Rotterdammers. Er wordt fel door gedekt en het fanatieke publiek zweept de spelers extra op. Feyenoord speelt vol passie en scherpte en dat heeft resultaat. Via een snelle aanval met goed doorzetten van Kazim Richards en El Ahmadi  komt de bal bij Boëtius, die passeert in vliegende vaart enkele tegenstanders en geeft een leep passje op Torenstra, die de bal koelbloedig binnenschuift: 1-0. Jens Torenstra is een echte aanwinst voor Feyenoord.

Dan is er nog een half uur te spelen en laat de Sevilla coach nog twee aanvallers invallen. Feyenoord wordt even teruggedrongen, maar verder dan een buitenspelgoal en een schot, uitstekend gestopt door Vermeer komt Sevilla niet. Op het midden veld geeft Immers een splijtende pass op Boëtius, die na een razendsnelle sprint tot afgrijzen van alle rood witten tegen de buitenkant van de paal schiet.

Genadeklap

De genadeklap valt acht minuten voor tijd. Met een mooie dieptepass bereikt van Beek de sterk spelende Immers, via goed terugleggen van Kazim komt de bal bij El Ahmadi, die met een bekeken lobje 2-0 maakt. Feyenoord heeft zich een ronde voor het einde van de poulefase al geplaatst voor de volgende ronde.

Deze klinkende zege wordt vergeleken met legendarische overwinningen als tegen Juventus in 1997 (2-0, 2x Julio Cruz), de uitzege tegen Inter Millan( 0-1, Pierre van Hooydonk) en daarna de fantastische Uefa cup finale tegen Borussia Dortmund in de Kuip in 2002 ( 3-2, van Hooydonk 2x en Tomasson). Feyenoord verslaat miljoenen club Sevilla met 2-0, wie had dat twee maanden geleden ooit voor mogelijk gehouden.

    Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website www.free-spirits-film.eu

    Geef een antwoord