Ferdinand van der Neut: “Zorgen vernauwen je blikveld”

Ferdinand van der Neut woordvoerder voor het Algemeen Burger Collectief (ABC) geeft in een interview aan dat het vertrouwen in de overheid tot een dramatisch pijl is gedaald. Gezinnen zijn bijvoorbeeld verwoest door de toeslagenaffaire. De media had dit kunnen voorkomen – wat Pieter Omtzigt beaamt – want er waren genoeg signalen. De informatie die de media hebben gebruikt in deze, kwam volgens Ferdinand grotendeels van de woordvoerders van de overheid. De media geeft hierdoor een voedingsbodem voor wantrouwen en faalt als men niet twee kanten van het verhaal belicht.

Ferdinand is vijf dagen in hongerstaking geweest om aandacht te vragen voor de vergaande maatregelen van het coronabeleid in Nederland en de gevolgen hiervan mondiaal. In dit interview geeft hij tekst en uitleg met betrekking tot uitspraken die hij deed in andere interviews en deelt zijn visie. Ferdinand draagt bijvoorbeeld geen mondkapje omdat het bewezen geen nut zou hebben, het zou zelfs schadelijk kunnen zijn vanwege bacteriegroei en opnieuw inademen van afvalstoffen. Hij geeft aan dat er nog steeds geen medisch bewijs is voor het dragen van een mondkapjes. Ook RIVM-chef Jaap van Dissel was begin oktober nog steeds ervan overtuigd dat gewone mondkapjes weinig effect hadden. Op 14 oktober had Van Dissel zelf ook een mondkapje op.

Van de mainstream media heeft Ferdinand geen aandacht gekregen tijdens zijn hongerstaking,  maar deze actie heeft wel voor gezorgd dat hij veel mensen heeft kunnen bereiken die zijn verhaal hopelijk weer delen met hun achterban. “Ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven uit de complottheorieën en zoveel mogelijk op feiten te wijzen,” legt Ferdinand uit. “Ik blijf de verbinding zoeken.” Zijn hongerstaking heeft er in ieder geval toe geleidt dat Madeleine Klinkhamer van De Andere Krant ook is begonnen. Het lijkt een estafette-hongerstaking te worden.

Mondkapjes
In een interview met Blue Tiger Studio geeft Ferdinand aan dat er berichten zijn dat kinderen in Duitsland zijn overleden aan het dragen van een mondkapje.  Nu.nl heeft er een andere kijk op en ontkracht het verhaal. Ook de Vlaamse website Factcheck en persbureau DPA delen de mening van Nu.nl. Zelfs de Duitse krant Welt.de heeft de feiten gecheckt en aangegeven dat deze niet kloppen,  net als de Duitse Tageschau.de.

Er is in september van dit jaar een bericht op internet verschenen van een meisje dat is overleden omdat ze een medische aandoening had en daardoor geen mondkapje kon dragen. Toen de buschauffeur haar verplicht een mondkapje te dragen is het kind overleden volgende deze  website. Een soortgelijk bericht, werd gepubliceerd door Stichting Vaccinvrij, waar ook een arts via een filmpje de link legt tussen het overlijden van een kind en het dragen van een mondkapje. De naam van de arts wordt niet genoemd in deze. Via de website Bichute, die complottheorieën niet verwijderd, komen we er achter dat de arts Bodo Schiffmann is en hij het filmpje online plaatste op 26 september. Bodo is naast het feit dat hij arts is ook aanvoerder van coronaprotesten.

Der Spiegel schrijft het volgende over Schiffmann: “Hij beschouwt zichzelf niet als een complottheoreticus. Hij gebruikt het woord alleen om zich ironisch te onderscheiden van mensen die naar zijn mening niet begrijpen wat er werkelijk aan de hand is. Hij omschrijft zichzelf als een “nieuwe denker”. RTL.de noemt de arts gewoon een complottheoriedenker. Ferdinand neemt afstand van wat hij op dit punt gezegd heeft in het interview met Blue Tiger Studio.

Eén ultieme waarheid en hongerlijden
Hij geeft aan dat er meerdere waarheden bestaan (ons eigen perspectief) maar uiteindelijk één ultieme waarheid. “Daarin zie je dat er veel overlappingen zijn en we allemaal uiteindelijk hetzelfde willen, een liefdevolle samenleving. Het is te makkelijk om boos te worden op iemand vanwege een afwijkend perspectief. We zijn in een tijdperk belandt waarin geen ruimte meer is voor andere geluiden. Perspectief wordt bepaalt door de omgeving waarin je verkeert en de informatie die je tot je neemt.”

Het Nederlandse coronabeleid heeft in andere landen ook zijn effect, volgens Ferdinand. “Doordat Nederland minder exporteert en andere landen ook lokaal coronabeleid hanteren, zijn er landen waar mensen honger lijden. Het is een kettingreactie, maar dan een negatieve. Als voorbeeld ook de horeca. De mensen in de horeca alleen zijn niet de dupe, ook de horeca toeleveranciers zetten veel minder om waardoor er weer minder koopkracht is bij deze werknemers.”

Geen ontkenning van coronavirus
Ferdinand is er niet bang voor dat hij net zo behandeld zal worden als Willem Engel en uiteindelijk monddood wordt gemaakt. Hierover zegt Ferdinand het volgende: “Ik probeer uit eenheid en verbinding te praten, en niet vanuit dualiteit. Ik maak geen aanval op anderen.” Volgens Ferdinand heeft Willem Engel zich kwetsbaar opgesteld en is hij daar ook op gepakt. “Ik ben heel enthousiast over het werk van Willem, hij heeft veel onwaarheden boven tafel gekregen, en ik probeer goed na te denken over wat ik zeg. Soms maak ik daar ook wel eens een misstap in. Ik probeer ook weg te blijven van claims maar probeer vanuit eenheid te communiceren. Ook al wordt ik monddood gemaakt, ik blijf mijn waarheid spreken.”

Ferdinand is van mening dat de PCR-test onbetrouwbaar is om landelijk coronabeleid op te baseren. Ook Jaap van Dissel gaf in een technische briefing in oktober in de Tweede Kamer te kennen: “We realiseren ons natuurlijk dat een positieve PCR-test betekent dat je genetisch materiaal aantoont, maar dat betekent niet per definitie dat je levend virus aantoont en betekent dus ook niet per definitie dat je levend virus aantoont waar iemand ziek van werd.” Ook is van Dissel kritisch op de snelle teststraten die nu worden ontwikkeld. “In combinatie met een lage prevalentie geeft een onnauwkeurige test een extreem vertekend beeld”, vindt Ferdinand, “en is daarmee onbruikbaar. De druk op de zorg lijkt nog het enige overblijvende argument, en de omvang van onze zorg is een politieke keuze.”

Voor wat betreft zijn uitspraak, over dat de mortaliteit nogal meevalt, daar zegt Ferdinand over dat het wel degelijk valt in de grieprange, want die enorme sterfte is wereldwijd nergens uitgebroken. Hij adviseert mensen dan ook preventief vitamine D en K2 te slikken en mensen met coronasymptomen in de eerste lijn te behandelen met HCQ met zink, die volgens vele artsen zoals Rob Elens bewezen resultaten hebben opgeleverd, zie ook hcqtrial.com. En daarmee zou dan ook de zorgdruk en de basis van het coronabeleid, waarop de overheid zich baseert, wegvallen.

Complot
Volgens Ferdinand lijkt het erop dat de overheid gewoon wil dat deze ellende doorgaat. “Door gebrekkige informatie, die soms haaks staan op wat we in de praktijk zien, ontstaan er complottheorieën, en als wetenschapper toets je theorieën in de praktijk. Met verschillende ‘complotbrillen’ op  ziet de werkelijkheid er een stuk verklaarbaarder uit dan zonder, want wat er nu gebeurd is niet logisch te verklaren. Dus zo’n theorie is niet direct te verwerpen.”

Ferdinand was niet bekend met de journalistieke term False Balance. Wel vindt hij – na verdieping – dat dit niet goed toegepast wordt door diverse mediakanalen. “Mensen met covid krijgen wel alle media aandacht en mensen met uitgestelde zorg weer niet.”

Binnen het ABC wordt volgens Ferdinand gewaakt voor nepnieuws. Ook wordt er overlegd als iets discutabel is. “Ik kan niet alles lezen, maar we hebben een cultuur van waakzaamheid zodat we niet in  valstrikken worden meegenomen. Het zou heel kwalijk zijn als we alles zomaar aannemen”, aldus Ferdinand van der Neut.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).