Feyenoord wint tegen PSV eerste topper van het seizoen

Door twee wonderschone goals van Anass Achabar wint Feyenoord met 2-1 van toekomstig kampioen PSV. Het tegendoelpunt wordt gescoord door Memphis Depay. Voor het laatst won PSV van Feyenoord in eigen Kuip in 2009. Dit seizoen wist Feyenoord ondanks uitstekend spel niet te winnen van zowel Ajax en PSV uit. Nu wint het terecht de eerste topper.

Voor Feyenoord staat er veel op het spel vanmiddag. Er moet gewonnen worden om de derde plaats vast te houden, die direct toegang geeft tot de Europa League volgend seizoen. Over twee weken wacht concurrent AZ in Alkmaar en ook Vitesse zit nog in de race voor de felbegeerde derde positie.

Anass Achabar

Feyenoord treedt aan met het grote talent Achabar in de spits. Kazim is net hersteld van een blessure en Te Vreede heeft trainer Rutte nog niet echt kunnen overtuigen. In de eerste minuut krijgt Feyenoord meteen al een grote kans. Manu breekt door op links, zet scherp voor op de goed inlopende Immers, die de bal net niet goed kan raken. Kort daarna gevolgd door een halfkans van Achabar. Beiden ploegen spelen wat met de handrem erop. Beiden willen niet teveel risico’s nemen. De strijd wordt vooral op het middenveld gestreden. Het Rotterdamse middenrif met Clasie, El Ahmadi en Immers heeft een licht overwicht over de Eindhovense middenlinie, met ex- Feyenoorder Wijnaldum, Guardado en Maher. Technisch zijn deze PSV-ers in het voordeel, maar het Feyenoord middenveld zet er veel fysieke strijd tegenover.

Afstandsschot

De gevaarlijkste actie in de eerste helft voor het doel van Feyenoord is van Maher. Met een verrassend afstandsschot verrast die doelman Vermeer, maar de bal belandt op de lat. Een PSV voorsprong zou ook niet verdiend geweest zijn. Feyenoord is iets gevaarlijker dan PSV. Afgezien van de twee kansen in de eerste vijf minuten, zorgt Feyenoord echter voor weinig gevaar voor het doel van keeper Zoet. Er gaat veel dreiging uit van Manu, maar Achabar wordt te weinig in het spel betrokken en Toornstra mist het beetje extra brille, die hij in de eerste seizoenshelft wel had. Nooit speelde hij zoveel wedstrijden in éen seizoen.

Na rust komt Jean Paul Boetius in het veld voor Toornstra wat het aanvalsspel van Feyenoord ten goede komt. In de 58e minuut geeft jongeling Rick Karsdorp een mooie dieptepass, Anass Achabar loopt snel weg bij zijn mandekker en schiet de bal in een keer uit de draai weergaloos in de hoek 1-0. De Kuip ontploft . Vier minuten later neemt hij de bal fraai aan op de borst, na een leep balletje van Boëtius, en schiet het leer opnieuw in de rechterhoek. 2-0. Kort daarna  brengt PSV de spanning terug in de wedstrijd. Een op het oog houdbaar afstandsschot van Depay belandt achter de verraste Vermeer 2-1. Er is nog dik twintig minuten te spelen en de wedstrijd is weer open.

 Er komen nog twee doelkansen. Een kopbal van spits Luuk de Jong die ruim over het doel van Vermeer zeilt. En een droomkans op 3-1 voor de jarige Boetius, die net niet scherp genoeg is na een goede voorbereidende actie van Kazim. Hij is 15 minuten voor tijd in het veld gekomen voor de leeg gespeelde Man of The Match Anass Achabar. Ook verdediger Sven van Beek speelde een dijk van een wedstrijd.

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu

Geef een reactie