Feyenoorder Colin (13) liet Nederland huilen om Ajax

Colin van der Sanden huilde tranen met tuiten en heel Nederland huilde met hem mee, toen hij afgelopen vrijdag zijn steunbetuiging voor voetballer Abdelhak Nouri (20) op YouTube plaatste. De video van de 13-jarige Feyenoord-fan werd snel opgepikt door verschillende nieuwsmedia en ging viral. Bekomen van alle schrik, blikt hij nu terug: ‘Mijn eigen opa is overleden aan kanker, dus het is verschrikkelijk om anderen dat nu te zien gebruiken als scheldwoord.’

Halverwege zijn vooraf geschreven boodschap aan Ajacied Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die precies een week geleden op het veld in Oostenrijk in elkaar zakte, kregen emoties de overhand bij de 13-jarige Feyenoord supporter Colin van der Sanden uit Rotterdam. ‘Stiekem vind ik Nouri een geweldige voetballer. Erg zijn mensen die dingen zeggen als: ‘mooi zo, opkankeren met die neus.’ Je kunt toch iemand niet zoiets ergs toewensen? Kanker is een ziekte, geen scheldwoord.’ Colin na zijn internet-hit: ‘Halverwege voelde ik de tranen opkomen maar ik wilde niet stoppen en me er liever doorheen proberen te worstelen. Het is helemaal niet erg om je emoties te tonen want dan kun je laten zien hoe je je echt voelt. Op mensen die mij nu pussy vinden reageer ik niet’, aldus een voor zijn leeftijd zeer verstandig klinkende Colin.

De reacties zijn echter overwegend positief. ‘Mijn hele klas vindt het supercool wat ik deed, ik werd al snel trending topic op Twitter en ik kreeg reacties als ‘Ik wil je knuffelen’, ‘een hele dikke zoen op je wang’, ‘je bent goed opgevoed door je ouders (Marcel en Katja, red.) en mensen die mij cadeaus wilden opsturen. Alleen dat laatste hoeft niet, joh. Ook nodigde de politie mij uit voor een rondleiding op het bureau waar ik misschien kan filmen voor mijn kanaal. Echt supervet!’ Colin’s zus Caitlin (9) moest aanvankelijk wennen aan de stortvloed aan reacties. ‘Ineens ging alle aandacht naar hem en werd ik een beetje vergeten’, zegt ze. ‘Maar toen ik zijn YouTube abonnees omhoog zag schieten van 288 naar bijna 1.500 en Boulevard en het RTL Nieuws zijn video uitzonden, vond ik het toch wel tof om ineens een beroemde broer te hebben. Ik ben nu maar zijn manager geworden, haha.’

Colin kan het nog steeds niet begrijpen dat hij als tiener aan sommige volwassenen moet vertellen hoe het moet. Bijvoorbeeld als het gaat over omgangsvormen op sociale media en het schelden met ziektes. ‘Mijn opa is overleden aan kanker dus ik weet maar al te goed dat het een ziekte is waarmee je niet zomaar kunt gaan schelden. Ik hoop dat mensen die dat wel doen er iets van hebben opgestoken. Roep liever kut of shit en wens elkaar als tegen stander niet dood. Dat gaat echt veel te ver. Voor Nouri, zijn familie en Ajax hoop ik dat het alsnog goed komt en hij niet overlijdt. Appie was een hele goede voetballer met mooie steekballen die het zelfs tot FC Barcelona had kunnen schoppen. Alleen zei ik dat als Feyenoorder natuurlijk nooit. Zelf speel ik als keeper in de D2 van Slikkeveer en dat terwijl ik maar 1.54 ben. Er is echter uitgerekend dat ik uiteindelijk tot 1.83 kom dus wie weet sta ik ooit nog eens bij Feyenoord onder de lat. Dat zou mooi zijn. Maar gisteren eerst maar eens de jaarlijkse Open Dag in De Kuip hebben bezocht.’ Colin’s video is op YouYube te vinden op het kanaal van ‘C-Skills NL’ onder de naam: Speciaal voor Abdelhak Nouri (Appie).

Mijn gekozen waardering € -