Leonard Bernstein zou dit jaar honderd zijn geworden. Het AVROTROS Vrijdagconcert zet zaterdag (!) 26 mei zijn populairste stuk op het programma, West Side Story. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt live de opwindende muziek vol extatische melodieën en vitale dansen bij de integrale vertoning van de originele film uit 1961. Het geheel staat onder leiding van de jonge Amerikaanse dirigent James Gaffigan.

STEUN RO

‘Zou het me lukken een musical te componeren over het tragische Romeo en Julia-gegeven, zonder daarbij in de opera-val te trappen? Tot op heden is zoiets in ons land nog niet gelukt.’ Dit schreef Leonard Bernstein in zijn dagboek voor hij begon aan West Side Story. Deze geslaagde mix van toneel, musical en dans werd een wereldwijde megahit. Nog altijd spreekt de muziek tot onze verbeelding. Velen zingen moeiteloos evergreens mee als I feel pretty; Maria en Somewhere.

Gewaagd

Maar zo vanzelfsprekend als we West Side Story tegenwoordig omarmen, zo gewaagd was Bernsteins onderneming in 1957. Het Broadway-publiek was gewend aan charmante, luchthartige voorstellingen met een flinterdunne inhoud en een onvermijdelijk happy end. Bernstein koos echter voor een verhaal dat zich afspeelt aan de zelfkant van het leven, in de achterbuurten van New York.

Liefde overwint rivaliteit