Flirten is best fijn, vooral als het thuis na al die jaren wat tammer wordt. Maar hoe ver mag je gaan? Want gaan die onschuldige maar best wel dubbelzinnige appjes niet al snel over in meer? Journaliste Nathalie Driessen ging op onderzoek.

STEUN RO

Af en toe flirt ik met mannen. Zoals met onze klusjesman. Absoluut niet mijn type, maar hij ziet er wel goed uit. Toch zou ik hem nooit willen ruilen voor mijn eigen man, die ik uiteindelijk het allerleukst vind. Het heeft alles te maken met aandacht, denk ik. Het feit dat zo’n vent begeerlijk naar je kijkt, dat is leuk; ik voel me weer sexy, mooi en gewild.

Gelukkig is mijn man niet jaloers aangelegd. Hij heeft het wel in de gaten maar laat zich niet van de wijs brengen. Wel doet hij opeens meer zijn best wanneer hij ziet dat ik aandacht van anderen krijg. Even voor de goede orde: de klusjesman en ik hebben elkaar nooit ook zelfs maar terloops aangeraakt. Het gaat puur om de spanning. En ik ben echt niet de enige die weleens flirt.

Moeder Danielle (41) bijvoorbeeld vertelde me over haar ontmoeting met een charmante Fransman tijdens een vriendinnenreisje naar Zuid-Frankrijk: “We waren al vanaf dag een aan het flirten. Ik had echt zo met hem het bed in kunnen duiken. Dat heb ik niet gedaan, hoor, maar wat een heerlijk gevoel, die lekkere spanning in het begin. Dat was ik helemaal vergeten. Het voelde zo ongeveer als mijn laatste kans om jong en gewild te zijn.”

Veertigerspiek

Ook Marije (39), gelukkig getrouwd en moeder van twee kinderen, blijkt hevig met iemand te flirten. Ze is nogal onder de indruk van de vader van een schoolvriendje. “Sinds ik hem in de ogen keek, is het foute boel. Hij voelt hetzelfde, want hij flirt ook met mij. Als ik single was geweest, had ik hem met open armen ontvangen. Laatst droomde ik zelfs dat we seks hadden. Het was zó fijn, dat ik smachtend naar zijn handen wakker werd. Toen ik besefte dat mijn eigen lieve man naast me lag te slapen, voelde ik me enorm schuldig. Zit ik in de veertigers-piek? Liggen mijn eitjes in mij te spartelen, omdat ze nog bevrucht willen worden voordat het te laat is? Of ben ik echt verliefd?”

Volgens relatietherapeut Blanca van den Brand zijn vrouwen tegenwoordig erg hun grenzen aan het verkennen en oprekken, en heeft het ook met de leeftijd te maken: “Veertigjarige vrouwen zijn dé doelgroep vreemdgaande vrouwen. Je staat als veertiger midden in het leven, de kinderen zijn uit de luiers, je telt eindelijk weer mee. Als er dan iemand voorbijkomt die je diep in de ogen kijkt, voelt dat geweldig. Niks mis mee. Ook niet met flirten – zolang je je grenzen maar bewaakt. Verliefdheid overkomt je, voor vreemdgaan kies je. Het wordt gevaarlijk als je er echt iets mee gaat doen.”

En daar zit ’m de moeilijkheid, want wij vrouwen kunnen doorgaans bijzonder slecht met flirten en avontuurtjes omgaan, zegt Blanca. ‘Het kan zóveel gevoelens losweken en de vraag is: heb je daar zin in? Het begint altijd onschuldig: je hoort de vogels weer, ruikt de bloemen, krijgt zin om je mooi te kleden. Het kan zelfs goed zijn voor je seksleven thuis, maar… meestal heb je het uiteindelijk niet onder controle. Je gevoel voor die ander kan zo overweldigend groot worden, dat je niet in staat bent om het bij die ene keer te laten. En het dus steeds weer doet. En uiteindelijk gaat twijfelen of dit niet de man van je leven is en je misschien je gezin moet verlaten.”

Volgens Blanca gebeurt dat maar al te vaak. Ze adviseert vrouwen dan ook om een ‘gevaarlijke’ flirt thuis te bespreken voordat er echt iets gebeurt. “Daarmee wordt het iets van ‘jullie’, in plaats van alleen van jezelf waardoor er nog meer afstand ontstaat. Als je je man belangrijk genoeg vindt, betrek je hem hierin. Vaak zijn vrouwen bang dat hij zoiets niet trekt, maar doorgaans valt dit mee. Als je het achteraf aan hem vertelt, voelt hij zich pas écht gekwetst.”

Dramatische week

Dat is precies wat er met Danielle gebeurde. Het bleef namelijk niet bij het geflirt tijdens de vakantie: online ging het rustig verder. Danielle: “We hielden contact en op een gegeven moment waren we constant aan het chatten. De seksueel getinte teksten gingen er heftig aan toe en ook al voelde ik me er slecht onder, ik kon het niet laten. Zelfs niet toen mijn man erachter kwam. We hebben een dramatische week gehad: hij was in alle staten, voelde zich zó bedrogen. Hij negeerde me totaal en ik heb alle zeilen moeten bijzetten om hem ervan te overtuigen dat ik hem echt niet kwijt wil. Ik heb ook beloofd dat ik ermee zou stoppen. Maar ja… ik verlang zo vreselijk naar die man.”

Volgens Blanca had ze beter meteen eerlijk kunnen zijn tegen haar man. “Dan blijft het behapbaar en wordt het niet een enorm ding, waardoor je het niet meer aan kunt en straks écht met die ander in een hotelkamer ligt. Dat is bij Danielle moeilijk omdat de man in kwestie over de grens woont, maar mentaal gaat ze vreemd.”

Stewardess Tanja (40), getrouwd en moeder van drie kinderen, is dat stadium al voorbij. Tijdens een van haar reisjes ging ze voor de bijl, ook al was ze het niet van plan. “Ik voelde me al een tijdje aangetrokken tot een collega en dat was duidelijk wederzijds, maar het bleef bij flirten. Ik wilde geen problemen. En toch, op dat tropische eiland waar niemand ons kende, leek het zo gemakkelijk. Niemand die ons zag, niemand die ons kon tegenhouden. Voordat ik het wist, was ik in zijn kamer beland en rukte hij de kleren van mijn lijf. Geen minuut heb ik aan mijn man en kinderen gedacht. Wel de volgende morgen. Maar, dacht ik, niemand zou erachter komen… Het werd toch nog een probleem. Mijn collega begon me te appen en bellen, terwijl ik thuis stond te koken voor mijn kinderen. Dat was niet de bedoeling!”

Relatietherapeut Blanca is er kort over: “Bezint eer gij bemint! Vreemdgaan is nooit zonder risico. Intern dat je je schuldig voelt, gevoelens krijgt voor een ander enzovoorts. Extern dat je partner gekwetst wordt. Er zijn altijd consequenties. Natuurlijk hoeft het niet het einde van de relatie te betekenen. Je kunt er samen ook sterker uitkomen, voornamelijk als je het zélf hebt opgebiecht en niet als de ander er na allerlei leugens achterkomt.Ik geloof het volgende: ofwel je relatie is té goed om je partner in het ongewisse te laten, of te slecht waardoor je altijd het risico loopt dat je je eigen partner wilt inruilen voor iemand die nog leuker of spannender is.”

Hulp in schakelen

Leuk dus, dat flirten met die knappe buurman op de camping of die sexy barman tijdens dat vriendinnentripje. Maar het kan makkelijk uit de hand lopen. Voor je het weet zijn er telefoonnummers uitgewisseld en volgt er na de vakantie een stomende stroom appjes die eindigt met een uitnodiging om elkaar weer eens ‘live’ te zien. Wel doen? Niet doen? Stiekem doen? Ja, wat doen?!

De relatietherapeut:“Als je het geflirt zelf niet aankunt, waarom dan niet de hulp van je man inschakelen? Vertel hem hoe je je voelt! Dat die ander een gevaar is voor jullie relatie en waarom je hem zo leuk vindt. Vraag hem of hij je kan helpen. Dan wordt het gelonk in de kiem gesmoord in plaats van het een vrij podium te geven. Het slechtste scenario? Dat je al zo verliefd bent dat je niets anders wilt dan bij die ander zijn. Want bij hem is natuurlijk alles nieuw en spannend en dus is hij altijd leuker. Hij verlaat zijn gezin, jij het jouwe, je gaat samen een nieuw leven beginnen… en dan blijkt dat je nieuwe liefde ook maar gewoon een man is met z’n eigen nukken!” Tja, toch maar wat voorzichtiger worden met dat flirten.

“En alleen zoenen dan?” probeer ik nog. Maar Blanca is heel stellig: “Nee, dat is het begin van het einde. Echt, begin er niet aan!”

    Ik schrijf/ schreef voor o.a. Flair, Margriet, Viva, LINDA., Ouders van nu, Grazia, Viva mama, Fab Mama, VROUW, Santé, Volkskrant Magazine, Cosmopolitan, Het Parool en andere dag- en vrouwenbladen human interest-verhalen. Denk aan interviews, reportages en achtergrondverhalen. Ik ben ook communicatiestrateeg en geef media-advies. Publicaties van 2003 tot en met 2017 in: Red, AM magazine, Marie Claire, Cosmopolitan, Cosmo girl, Viva, Viva Mama, Margriet, LINDA., VROUW, Grazia, Santé, Femme, Catherine, Items, Avant Garde, Avant Garde MEN, Tweed, Salome, Cash, Ouders van Nu, Zwanger, Kinderen, Mama, Fab Mama, Basta! Flair, Volkskrant Magazine, Het Parool, De Telegraaf. Twee boeken van mijn hand zijn: -Handboek Liefde en Lust -Aan tafel met Sonja Schuurman