Wanneer er een voedselincident is, wees er dan snel bij

Frank Yiannas (Walmart) koopt een pakje met plakjes Mango. Op een stafvergadering heeft hij het pakje op de tafel gezet en zegt "de traceback oefening begint nu".

Ter toelichting vult Frank Yiannas aan:

We meten de tijd hoe lang het duurt om de informatie voor elk punt in de voedselketen helemaal terug te volgen tot aan de boerderij. Ik ga jullie de resultaten pas geven na de pilot. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat we het goed wanneer klanten in onze winkels weten dat ze goede prijzen mogen verwachten. Ze rekenen natuurlijk ook op vlotte hulp, zichtbare hygiene en een vriendelijke service. Maar een onuitgesproken verwachting is dat zij producten veilig in onze winkels kunnen kopen. Wanneer er een voedselincident is, wees er dan snel bij. Een voedselproduct is schuldig tot is bewezen dat het onschuldig is. Wij bij Walmart zullen eigenlijk alle producten weren tot we weten wat er is.  Dan plaatsen we het veilige product terug. Stel je voor dat we dat met zekerheid kunnen vaststellen binnen enkele minuten en niet meerdere dagen. Zie verder filmpje.

Vruchtbaar Onderzoek.

Frank Yiannas, vice-president van voedselveiligheid bij Walmart, heeft samen met IBM gewerkt aan een proefproject om mango’s door middel van een blockchain door de bedrijfsketen te volgen. In de Walmart-test werden voedselzendingen gevolgd en digitaal opgenomen in een blockchain. (Yiannas’s handtekening was de “controle”). Vanaf het begin van hun reis op de boerderij werden pallets van mango’s gemarkeerd met numerieke identificaties. Elke keer dat ze een ander controlepunt doorkruisten, van boerderij naar groothandel tot distributeur, werd hun status ondertekend en ingelogd.

Blockchain

Een paar maanden later herhaalt Yiannas ( Fayetteville, Ark., Verenigde Staten) een versie van de IBM-demo voor een journalist  Hij voert op een webportaal een zescijferig “lot” nummer in. Op een moment verschijnen de identificerende details van de mango’s op het scherm: Mango Spears, 10 ounces, “Tommy” Variëteit.  Het fruit is geoogst op 24 april van boomgaarden in Oaxaca in het zuiden van Mexico. Een dag later is het fruit gearriveerd voor een warmwaterbehandeling om eieren van potentieel invasieve insecten uit te roeien. Op 27 april ontvangt een importeur de zending; na enkele dagen is het de douane- en grensbescherming gepasseerd, waarna ze een Amerikaanse verwerkingsfabriek worden binnengebracht waar ze op 1 mei worden gesneden. Van daaruit zijn de mango’s verhuisd naar een koelinstallatie in Los Angeles.Tenslotte komt het lot bij een Walmart winkel.

Fipronil

Dat weet hij allemaal binnen 2 seconden, terwijl de traditionele procedure 6 dagen, 18 uur en 26 minuten in beslag nam. Het moet dat duidelijk zijn wat dit uitmaakt als er echt iets aan de hand is. In de Nederlandse situatie denken we dan meteen aan de recente Fipronil affaire, maar ook de ernstige besmetting met Salmonella via zalm (dossier Foppen). Hoever zijn wij?

1722 Wat ging er mis in het fipronil schandaal en wat zijn de verbeterpunten?

Ten behoeve van dit bericht was er contact met Frank Yiannas. Diverse bronnen geraadpleegd, zoals

http://fortune.com/2017/08/22/bitcoin-ethereum-blockchain-cryptocurrency/

Mijn gekozen waardering € -