Langs de noordoever van de Waal, achter de Oosterhoutsedijk in Lent, ligt Fort Beneden Lent, gebouwd in 1862 ter verdediging van de stad Nijmegen. Het Fort is een rijksmonument en in opdracht van de gemeente afgelopen jaar gesloten vanwege aangetroffen mogelijke gevaarlijke munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Eigenaar Staatsbosbeheer is ondertussen bezig met plannen om het fort veilig te maken, te restaureren en weer toegankelijk te maken voor het publiek. Het  fort ligt in de nabije toekomst in de nieuwbouw stadswijk Hof van Holland met circa 1500 woningen. Op dit moment wordt het legaal bewoond door drie anti-krakers van Staatsbosbeheer.

STEUN RO

Staatsbosbeheer heeft tientallen forten in eigendom. Een deel daarvan dient als rustpunt voor de natuur. Bij een ander deel heeft een herontwikkeling plaatsgevonden. Zo heeft Fort Pannerden een museale functie gekregen met nevenactiviteiten.

Gevaarlijke munitie
In de gracht rondom Fort Beneden Lent  zouden volgens boswachter publiek Twan Teunissen in eerste instantie de Duitsers en later de geallieerden tijdens het einde van de tweede wereldoorlog  munitie hebben gedumpt. Twan heeft zelf drie maanden anti-kraak gewoond in het fort afgelopen zomer . “Als ik de loterij zou winnen en Staatsbosbeheer zou het willen verkopen, dan hoef ik er niet over na te denken: meteen!”, vertelt de boswachter lachend. “Het is een prachtige, rustige locatie.”

Tijdens de  zomer van 2018 was het erg warm en droogde de gracht helemaal uit waardoor werd geconstateerd dat er mogelijk gevaarlijke munitie in de grachten lag. Het fort werd meteen gesloten voor het publiek en moest ontruimt worden omdat men de veiligheid van de toenmalige bewoners (anti-krakers) niet kon garanderen. “Er zijn zelfs vermoedens dat in het fort zelf ook nog explosieven liggen. Aan de hand van foto’s van net na de oorlog zijn de inslagplekken te zien. Het is ook niet vreemd als je kijkt wat er is gevonden aan munitie bij het bouwrijp maken van de nieuwbouwwijk hierachter”, vertelt de boswachter tijdens een rondleiding in het fort.

Het veilig maken van het fort is een ingewikkeld verhaal volgens Twan. “Het ruimen kost in eerste instantie een heleboel geld. Exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar alleen al het ruimen van de gracht kost een kapitaal. Maar ook het terrein binnen de aarden redoute (wal) moet uiteindelijk door de instanties goedgekeurd worden om opengesteld te worden voor publiek.”

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019) en 'Het Groninger Forum, draak of icoon?' (2020) . Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Was jarenlang lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).