Eind november 2018 bekende Frank Masmeijer (57) bij het Antwerpse hof van beroep dat hij betrokken was bij de invoer van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven, in oktober 2014.  Hij was ingeschakeld om de partij ter waarde van 23 miljoen euro, die was verstopt in een pallet met bananen, op te halen. Hij kreeg daar 30.000 euro voor. Er volgde een strafeis van acht jaar. Over de avonturen van Masmeijer in de Antwerpse haven is voorlopig genoeg geschreven. Voorzichtig uitgedrukt: dat was geen doorslaand succes. Maar hoe verging het hem met zijn eerdere activiteiten in België, in de horeca? De Belgische zakenman Fred Vinken maakte het allemaal van heel dichtbij – en veelal hoofdschuddend – mee.

STEUN RO

Ook als je niet heel bekend met de Vlaamse literatuur, kun je heel tevreden rondkijken bij Ago’s. Voorheen De Loteling. Misschien wel de mooiste horecagelegenheid van België, in het schilderachtige gehucht Schilde, onder Brasschaat. Hier komen de dames en heren met de mooie auto’s en de goede smaak voor een goed glas wijn op een lommerrijk terras. In Schilde schreef de beroemde Vlaamse volksschrijver Hendrik Conscience, bekend van De Leeuw van Vlaanderen, zijn andere meesterwerk: De Loteling. Hij wordt ter plaatse hierom nog altijd geëerd. Dat de nieuwe eigenaren in 2011 de historische naam veranderden, allez.

Het was hier dat de vrije val van Frank Masmeijer begon. Fred Vinken, succesvol zakenman in de it-sector, die zowel in Nederland als België kind aan huis was bij de topmannen en –vrouwen zo eind jaren negentig van de vorige eeuw, was er vanaf het begin bij betrokken. Niet zo gek: hij woonde in de monumentale villa pal tegenover De Loteling. “Ik had toen vier bedrijven: twee in Nederland, twee in België. De KLM was een van de grote klanten.”

Nina Brink

Het was de begintijd van de telecomrevolutie. In Nederland heette het bekendste bedrijf Arcobel, in België Belficom en Daytona. Er werkten in totaal zo’n tachtig mensen. Fred Vinken kreeg een flinke tas met geld nadat hij een van de bedrijven had verkocht aan Willem Smit van Newtron en aan Nina Brink, die vooral bekend – berucht – zou worden van Worldonline. “Ik zat samen met haar in de Raad van Bestuur van Newtron, dat mijn bedrijf had gekocht. Ik had een deel cash gekregen, een deel in aandelen.”