“Albert Verlinde, Thijs Romer, Katja Schuurman, Paul de Leeuw, Arie Boomsma, Thomas Acda. Op die eerste na zijn het allemaal vrienden van Job Gosschalk die van de daken schreeuwen dat de castingdirector ook een andere kant heeft. Een zachtaardige man, een goede vriend en een uitstekend spreker op feesten en partijen. En dat wil ik best geloven. En zoals het een goed journalist betaamt, heb ik de deur daarom ook wagenwijd voor hen opgezet om hun verhaal te doen en via dit boek voor altijd en eeuwig in de non-fictie sectie van de Amsterdamse bibliotheek te worden opgeslagen”, zo sprak de auteur tijdens de presentatie van Seks, Macht & Misbruik.

Hij vervolgt: ‘Maar stuk voor stuk weigerden ze. Waarschijnlijk bevooroordeeld over de in hun ogen bevooroordeelde media. Speak now or forever hold your peace. Ach: ik heb de brief die Katja bij RTL Late Night voorlas dan maar afgedrukt. Hoofdstukje 5.3, pagina 242. ‘Nou, dat zal ze vast waarderen’, verzekerde haar management me. Maar nog beter was het geweest als zij, en al die anderen, gewoon het podium hadden gepakt dat hen werd aangeboden. Iets wat bijvoorbeeld Karin Bloemen, Martin Koolhoven, Beau van Erven Dorens, Inge Ipenburg, Caroline de Bruijn, Peter Heerschop, Boris van der Ham, Miryanna van Reeden en Onno Hoes wel deden. Allemaal recht door zee met opvattingen die ook nog eens hout snijden.

Zo maakt Karin duidelijk wat, 30 jaar nadat je 700 keer verkracht bent door je stiefpa, de naweeën zijn waar je vaak ook nooit meer vanaf komt. Beau geeft een inkijkje in de beruchte uitzending van RTL Boulevard, waarin hij live op televisie de brief van de Kemna-advocaat verscheurde, Boris pleit voor een passende straf voor daders die op een gegeven moment ook eindig moet kunnen zijn en Onno weet als geen ander hoe het is om in de media de kop van jut te zijn en daar toch weer helemaal bovenop te komen. Zijn tip aan mensen die vluchten: ‘Dicht bij de feiten blijven en heel erg uitkijken dat je niet in de slachtofferrol gaat zitten. Wees zo eerlijk mogelijk. Je hoeft niet alles te vertellen, dat is onzin, maar blijf wel zo dicht mogelijk bij de waarheid. Probeer je niet te verschuilen achter vage beweringen of bedachte excuses, als het er teveel zijn trapt toch niemand daar in. Je bent de sympathie van het publiek dan ook heel snel kwijt. Plus: calculeer je verlies in en draag dat als een man.’ Gosschalk deed dat niet, weigerde een jaar lang te spreken, maar wordt door het Openbaar Ministerie nu alsnog gedwongen dat te doen.

Eergisteren sprak ik zijn advocaat, Gerard Spong, die aangaf op dit moment nog geen uitspraken te willen doen over de verklaring die Gosschalk zal afgeven. Naar buiten toe, ons het publiek, is de reactie in ieder geval: ‘Het kan nog alle kanten op. Zelfs de mogelijkheid dat hij helemaal nooit iets zal gaan zeggen tegenover de media is aanwezig.’ Ik hoop dat dat laatste niet waar is. Een Gosschalk bij Pauw of Jinek helpt niet alleen de slachtoffers verder maar, en daar ben ik van overtuigd, uiteindelijk ook hemzelf. Volgens sommigen is hij het land uitgejaagd om hier nooit meer te kunnen wonen, maar ik denk dat dat wel meevalt. We zien dat de van seksueel misbruikte Ruut Weissman nog gewoon zijn boodschappen kan doen en zelfs iemand van een heel andere orde, Volkert van der Graaf, nog gewoon van zijn biertje op het terras kan genieten. Het volk zou hem wel eventjes kielhalen toen hij vrijkwam, maar de storm ging uiteindelijk gewoon weer liggen. Na uiteraard de jacht op de eerste foto, gemaakt door Ferry de Kok, maar ook dat gaat wel weer voorbij. Ik maak geen vergelijking tussen beide, maar zou een handtastelijke castingdirector dan geen oer-Hollands fietstochtje meer kunnen maken? Door publiekelijk zijn excuses te maken, kan Gosschalk zorgen voor een stevige pleister op de, nu nog, open wond die vooralsnog alleen maar verder geïnfecteerd raakt.

Erkenning helpt slachtoffers hun trauma een plekje te geven, zo geven een aantal deskundigen in het boek aan. Onder hen organisatie- en arbeidspsycholoog Tosca Gort, psychotraumatherapeut Carla Goosen en hoofd van de afdeling Clinical Neuropsychology aan de Vrije Universiteit Erik Scherder. Zij zetten in Seks, Macht & Misbruik uiteen wat slachtoffers verder kan helpen en hoe het criminele brein nu eigenlijk in elkaar zit. Waarom misbruiken wij onze macht níet en doen anderen dat wel? En waarom heeft een filmregisseur als Karst van der Meulen seks met kinderen, terwijl iedereen hier aanwezig daar geen moment aan zou moeten denken. Op deze vragen geven zij een antwoord.