In een aantrekkelijke WK finale in Moskou wint favoriet Frankrijk ogenschijnlijk gemakkelijk met 4-2 van outsider Kroatië. Vanuit een gesloten verdediging counteren de Fransen naar hartenlust. Vrouwe Fortuna is aan hun kant, met een discutabele penalty voor en een eigengoal van Mario Mandzukic (Kroatië) , die later scoorde aan de andere kant. Frankrijk speelt dodelijk efficiënt.

STEUN RO

Voor de WK begon is Frankrijk getipt als een van de favorieten voor de wereldtitel. Twee jaar geleden gaat het mis op de EK in de finale tegen Portugal.(0-1) Dit keer behalen de Fransen voor de tweede keer het wereldkampioenschap, na de titel in 1998 gewonnen te hebben tegen Brazilië: 3-0.
Eerder in dit goed georganiseerde toernooi in Rusland wint de underdog het van de favoriet. Zuid-Korea verslaat Duitsland, België wint van Brazilië en de Kroaten verslaan Engeland. In het begin van de wedstrijd ziet het ernaar uit dat de Kroaten voor een sensatie gaan zorgen.

Ze dringen Frankrijk terug op eigen helft en maken brutaal het spel. Frankrijk komt nauwelijks over de middenlijn. Maar de eerst de beste vrije trap van de Fransen, vliegt erin via de kruin van matchwinnaar tegen Engeland Mario Mandzukic. Tien minuten later maakt de hardwerkende en goed spelende Perisic al weer gelijk. Zeer terecht, gezien de verhoudingen op het veld.
Nauwelijks tien minuten later krijgt diezelfde Perisic de bal via zijn schouder op de hand in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pitana raadpleegt minutenland de VAR (video assistant referee) en legt de bal op de stip. Een penalty? Een koud kunstje voor Griesmann: 2-1.

Mbappé
Dan staat de nieuwe jonge ster Mbappé op. Na een razendsnelle counter over rechts geeft hij scherp voor en schiet Pogba in twee instanties de bal in de linkerhoek.3-1 De wedstrijd is gespeeld. Helemaal als Kylian Mbappé er ook nog 4-1 van maakt met een technisch feilloos ingeschoten bal. Dit verdienen de Kroaten niet. Ze hebben nota bene het beste van het spel, alleen heeft Frankrijk slechts enkele kansen nodig om te scoren. Zij zijn de kampioen van de efficiëntie. Het oogt misschien niet erg creatief en spectaculair, het voetbal van de Fransen, maar ze voeren hun systeem van snel geplaatste counters vanuit een potdichte defensie uit tot in de perfectie.

Deschamps wordt gejonast

Gelukkig voor de Kroaten wordt een verdere blamage hen bespaard. Mandzukic straft een foute uittrap van de Franse keeper af en geeft de eindstand nog wat aanzien: 4-2. Als pleister op de wonden wint aanvoerder Luca Modric van de Kroaten de Gouden Bal voor beste speler van het toernooi. Kroatië is een van de smaakmakers van het toernooi.

Arc de Triomphe
Helaas was Oranje niet van de partij. De laatste WK’s waren zij respectievelijk tweede: Spanje-Holland-1-0 (2010) en derde: 3-0 winst tegen Brazilië. (2014). Maar het werd ondanks dat gemis van de nationale ploeg een weliswaar niet kwalitatief hoogstaand ,maar spannend en afwisselend toernooi. Twintig jaar na de gewonnen wereldtitel van Frankrijk met een uitblinkende Zidane , Henry en de huidige coach Deschamps, zorgen de Fransen weer voor uitbundige feesttaferelen in Parijs. De Arc de Triomphe doet zijn naam eer aan.

 

 

 

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website www.free-spirits-film.eu