De interviewer/ journalist Frénk van der Linden heeft momenteel een tentoonstelling met foto’s en schilderijen van bekende Nederlanders die hij in de loop der jaren interviewde. Deze expositie is te zien van 14 oktober- 7 januari in Museum De Fundatie in Zwolle. Acht jaar geleden interviewde ik hem over de documentaire “Verloren Band”, die een belangrijk keerpunt in zijn leven en carrière betekende.

STEUN RO

Frénk van der Linden(1957) staat bekend om zijn tegendraadse interviews met politici, kunstenaars en mediafiguren, waarin hij intieme vragen niet schuwt. Voor de documentaire Verloren Band interviewde hij zijn eigen ouders, die elkaar veertig jaar niet hadden gesproken. Een gesprek over zijn familie, de verschraling van de Nederlandse journalistiek en zijn eigen groei als interviewer én als mens. ‘Je moet het leven recht in de ogen durven kijken.’

Frénk van der Linden was nog maar een schooljongen toen zijn ouders uit elkaar gingen en voor het laatst contact hadden. Toen bij zijn moeder de ziekte van Alzheimer werd geconstateerd, besefte hij dat er weinig tijd restte om zijn ouders weer met elkaar te laten praten. Samen met regisseur-producent Gisela Mallant, een goede vriendin die hij nog kent van de School voor de Journalistiek in Utrecht, maakte hij een film waarin hij zijn ouders apart van elkaar interviewde over hun liefde en scheiding. Op die manier probeerde hij hen nader tot elkaar te brengen.

De gesprekken zijn zo persoonlijk dat je je afvraagt: waarom moet daar een camera bij?

“Je moet je voorstellen: bij verjaardagen kwam mijn vader bij wijze van spreken ’s morgens langs, en als hij weg was kwam mijn moeder op bezoek. Bij huwelijken en begrafenissen was het een heel geregel, een soort Verenigde Naties in familievorm, om te voorkomen dat ze elkaar zouden zien. Bovendien, en dat is nog veel belangrijker, had ik een groot verlangen om de verhoudingen te normaliseren. Mijn zus Désirée en ik hebben van alles geprobeerd; elkaar kort zien op een verjaardag wilden ze niet, elkaar een brief schrijven ook niet.”

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website boven.