Columnist Roos Schlikker fileert het nieuws. Soms met een scalpeltje, af en toe met een slagersmes. En soms haalt ze hakbijl te voorschijn.

STEUN RO

We zagen Peter Klashorst jarenlang testosterongevulde interviews geven. Pik vooruit, hoofd naar achteren geheld. Hij was de koning van Afrika, Nairobi noemde hij Neukrobi, hij reeg het ene jonge meiske na het andere aan zijn zwaard.

Peter deed wat heel veel mannen stiekem misschien wel eens zouden willen doen

Journalisten waren en zijn dol op Klashorst. Nooit bang om een frappante uitspraak te doen, altijd schaamteloos, een non-conformist, kortom: heerlijke kunstenaar om te interviewen. En dan met name over seks. Want Peter deed wat heel veel mannen stiekem misschien wel eens zouden willen doen. Hij maakte van zijn leven één groot neukfestijn. Zonder zich druk te maken over eventuele consequenties, want hij had het allemaal in de hand.

Neuken zonder condoom

In zijn biografie King Klashorst legde hij uit hoe je kunt voorkomen dat je HIV krijgt. “Al die jonge jongens komen nu bij mij om te vragen hoe het moet. Ik geef er les in, zou ik bijna zeggen. Door een bepaalde volgorde van handelingen kun je voorkomen dat je aids krijgt, het is eigenlijk heel simpel. Eerst moet je goed proeven hoe een meisje smaakt. In de discotheek moet je even met zo’n meisje tongzoenen. Als haar adem goed ruikt, kun je overgaan naar de volgende ronde. Terwijl ze haar kleren uittrekt, moet je opletten of geen rare vlekken op haar lichaam heeft. Het is gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Kontneuken is geen aanrader. En na het vrijen moet je plassen, dat is het naspel. Dan stromen alle infecties weg. Als je overal bang voor bent, gebeurt het ook. Ik eet en drink alles in die Afrikaanse landen en ik neuk zonder condoom, al honderden keren. Wanneer je niet bang bent en goed oplet, gebeurt er niets.”

Blauwbejurkte Jomandafiguur

Deze woorden komen uit 2003. Gek genoeg brak er geen mediarel uit terwijl Klashorst toch bizarre dingen zegt die elke medicus honend zal weerleggen. Stel dat er een homeopathische blauwbejurkte Jomandafiguur was geweest die in een boek had beweerd dat je HIV kunt voorkomen door te proeven of iemand goed smaakt en na de wip de boel een beetje goed door te pissen? Aan de hoogste boom had hij gehangen, en terecht. Zo niet Klashorst om wie altijd een zweem van heroïek hing. Deze jongen durfde tenminste out of the box te denken.

'Terwijl ze haar kleren uittrekt, moet je opletten of geen rare vlekken op haar lichaam heeft'

Het is nu 2014, ruim tien jaar na de biografie, en Klashorst heeft aids. In de Volkskrant van vanmorgen doet hij zijn verhaal. Maar wie verwacht dat Klashorst bitter wenend en spijt betuigend tegenover journalist Robert Vuijsje zit, heeft het mis. Want het is niet fout gegaan doordat Klashorst jarenlang condoomloos drie verschillende grietjes per dag naaide. Nee, hij kreeg een monogame relatie met een meisje dat ziek werd. “Ik had het fuck and forget-principe moeten blijven hanteren. Dan had ik nu geen aids gehad,” zegt hij. Op de voorzichtige vraag of zij de ziekte misschien wel van hem heeft gekregen, antwoordt Klashorst: “Dat zou kunnen. Maar zij had de symptomen eerder dan ik.”

Geen mea culpa. Geen rationele zelfreflectie. Geen afwijken van je eigen gelijk.

In plaats daarvan grossiert Klashorst nog steeds in grootspraak, stoere praat en wankele grappen.

“Hiv hiv hoera!”

“Mijn plezier in het sportneuken is wel afgenomen, zeg maar.”

“Je kunt zwanger worden of een ziekte krijgen. Ik werd niet zwanger.”

Dan ben je geen koning van Afrika.

Je bent een klein jongetje dat niet aan zichzelf wil toegeven dat hij stom is geweest.

Of je bent een ongelofelijke mafkees.

    Roos Schlikker begon ooit als financieel journalist maar dat was een vergissing. Nu schrijft ze interviews en reportages over alles behalve stropdassen, volgens collega’s met een voorliefde voor de moderne (stads)mens. Doet mee aan 'Wie is de Mol'. Op Reporters Online publiceert ze columns.