Gaby

Dit is een verhaal over Gaby. Een zeer treurig verhaal. En als u denkt dat het niet erger kan, bedenk dan dat er in Nederland misschien wel honderd kinderen zijn als Gaby.

Op de laatste dag van 2019 komt Gaby als een hoopje ellende van elf jaar binnen op de Heykeshoeve in Ell. Een gezinshuis dat al haast een halve eeuw de meest kwetsbare kinderen opvangt. De pleegouders hebben vanaf het begin veel met haar te stellen, maar langzaam begint Gaby zich er thuis te voelen. Ze zorgt met hartenlust voor haar paard en leeft helemaal op als ze muziek kan maken.

Haar pleegouders, maar ook de leiding van de school, de muzieklerares, de huisarts, de orthopedagoog en alle betrokkenen zijn erg tevreden over Gaby. En ook haar biologische moeder is ontzettend blij dat Gaby op de Heykeshoeve wonen mag. Ze bloeit op tot een nieuwsgierig, intelligent en muzikaal meisje.

Maar dan, een half jaar later, op een mooie zomerdag, valt de politie binnen. Ze wordt meegenomen naar de Mutsaerts Stichting waar het contact met de buitenwereld fors wordt teruggedraaid. Het gaat snel slechter met haar. Ze wordt dik, depressief en heeft geen bril meer.

Maar waarom? Waarom werd dit meisje zo wreed uit haar vertrouwde omgeving weggerukt?

Volgens de rechtbank, die toestemming gaf voor de hardhandige politie-inval, was er sprake van een onveilig situatie. Wat er precies onveilig is, wordt niet bekend gemaakt. Aanleiding voor de verdenking komt van Bureau Jeugdzorg die zware beschuldigingen heeft gevonden op sociale media.

Aan waarheidsvinding is niet gedaan. Behalve Gaby zijn afgelopen zomer nog zeven andere kinderen bij de Heykeshoeve weggehaald. En behalve de Heykeshoeve zijn er tal van plaatsen waar kinderen op hardhandige wijze en op basis van onvolledige en twijfelachtige verklaringen bij pleegouders weggehaald. Makkelijk is het niet om deze pleegouders te spreken, jeugdzorginstanties bedienen zich immers van dreigementen zodat er een angstcultuur ontstaat.

We zijn nog maar net aan het verhaal begonnen en de verwarring dringt zich op. En wie op zoek gaat naar antwoorden, zoals ik deed, merkt al snel dat elk antwoord weer meerdere vragen oproept. Dat is ook mijn centrale boodschap in mijn eerste podcast-aflevering, getiteld De Beerput. Luister maar.

Vragen, vragen en nog eens vragen. Over Gaby, maar ook over de Heykeshoeve. Wat zijn dit voor dames die zich al haast een halve eeuw met pleegkinderen bezighouden en al bijna even lang met instanties in de clinch liggen? Welke aantijgingen krijgen zij op de sociale media te verwerken? Waarom en wat zijn dat voor mensen die daarachter zitten?

En waarom kunnen de jeugdzorginstanties niet tegen kritiek? En welke kritiek is dit dan? En hoe is de jeugdzorg georganiseerd? Het zijn zware aantijgingen jegens Bureau Jeugdzorg en andere betrokken instanties die ik hier in deze korte inleiding drop. Wat is er allemaal waar van deze beschuldigingen?

Hoe gaat het met de andere kinderen die zijn weggehaald bij de Heykeshoeve? En hoeveel Gaby’s zijn er in Nederland? Hoeveel gezinshuizen zitten er met vergelijkbare ruzies met pleegzorg? In Den Haag zijn tal van petities aangeboden. Wat gebeurt er eigenlijk mee?

En hoe moet het nu verder met Gaby?

Volg dit Dossier Jeugdzorg en volg mijn podcast via Spotify, je favoriete podcastkanaal of via deze website. En steun me financieel, met een donatie hieronder, want ik doe dit onderzoek volledig alleen en onafhankelijk.

En mocht je vragen hebben, opmerkingen of aanknopingspunten, stuur dan een mail aan dossierjeugdzorg@marcvandersterren.nl.

© Marc van der Sterren
© Afbeelding van Luciano Marelli via Pixabay

Mijn gekozen waardering € -

Marc van der Sterren is freelance journalist en blogger. Hij schrijft, fotografeert en maakt radio en tv. Hij is breed geïnteresseerd, met landbouw, natuur en milieu als specialisatie. Hij is de enige agrarisch journalist van Nederland met als specialisatie Afrika. Maar ook is hij ingevoerd in de lokale berichtgeving over politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de jeugdzorg.