In een tijd toen het leven even heel erg tegen zat, en ik het gevoel had dat mijn ziel door een vrachtwagen was overreden, kwam goede raad ineens van alle kanten. Niet alleen goede raad trouwens, ook schouders om op uit te huilen, pannetjes soep en lieve mails om me op te vrolijken. In al mijn ongeluk sloten de mensen om me heen als een beschermend dekentje. En toen ik het leven weer aan kon, namen ze weer wat afstand en gingen door met hun eigen leven. Ik leerde dat je zelfs in ongelukkig zijn nog geluk kunt vinden.

STEUN RO

Het geheim voor geluk zit niet in een goed humeur of in gelukkige gebeurtenissen, maar in de mensen om je heen. Uit talloze onderzoeken naar geluk blijkt telkens weer dat betekenisvolle verbindingen met andere mensen gelukkig maken. En aan de basis van al dat menselijk geluk ligt iets wat we vaak over het hoofd zien: intimiteit. Intimiteit is een van de basale menselijke behoeften. Maar wat is intimiteit eigenlijk?

Volgens de Amerikaanse psycholoog en bedenker van de Intimacy Needs Survey, Dennis Bagarazzi, zijn er negen vormen van intimiteit. Geliefden delen er altijd een aantal van, maar het is niet gebruikelijk en ook niet noodzakelijk om ze alle negen te delen.

Opvallend is wel dat mensen in hun volwassen leven nauwelijks variƫren in intimiteit die ze belangrijk vinden. Wie als dertiger van intellectuele intimiteit houdt of belang hecht aan emotionele intimiteit, doet dat in het bejaardentehuis nog steeds.

Overigens heb je niet alle vormen van intimiteit nodig. Met vier kun je ook prima toe en ook die kun je met verschillende mensen delen. Fysieke intimiteit is meestal wel voorbehouden aan de eigen partner, maar stellen waarbij een van de partners ernstig ziek is of langdurig in het buitenland zit, weten dat je ook intimiteit kunt voelen zonder fysiek contact.