Tussen Vlijmen en Den Bosch ligt natuurgebied Overlaat. ‘Niet zo bijzonder’ zou je denken, omdat niet veel verder het veel grotere natuurgebied Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ligt. Maar niets is minder waar, Overlaat is toch wel een bijzonder pareltje.

STEUN RO

Ondanks dat natuurgebied Overlaat in verhouding klein is, zijn de uitgestippelde wandelroutes van ca. 1,4 en 5 kilometer, echt fijn. Niet te ver en niet te kort. Als je lekker kuiert en wat foto’s maakt onderweg, ben je toch een uurtje bezig met genieten en beleven bij de gele 5 kilometer route, genaamd de Bruggenroute. Extra mooi natuurlijk als het weer en de temperatuur meezitten.

Aan het begin van de wandelroute staan wat informatiebordjes. Op de een staat dat je rekening moet houden met de eikenprocessierups en op een ander dat je rekening en afstand moet houden van/met elkaar, met betrekking tot het coronavirus. De wandeling begint over een van de aangelegde hoogwaterbergingsdijken die ervoor zorgen dat bij hoog water in de Biessertpolder de inwoners van de stad ‘s-Hertogenbosch de voeten droog houden.

De Biessertpolder en het naastgelegen natuurgebied Bossche Broek, vormden vroeger een natuurlijke verdediging tegen vijanden door de natte, drassige gronden.

Industrieel erfgoed
De gele wandelroute gaat over de 600 meter lange smeedijzeren spoorbrug, de  Moerputtenbrug, die sinds 1995 rijksmonument is. Na 1972 zijn hier geen treinen meer overheen gereden. De brug is gerestaureerd en er is een wandelpromenade van gemaakt die je mooie vergezichten geeft over de met waterlelies en gele plomp gevulde veenplas Lange Putten.

De blauwe wandelroute van 1,4 kilometer heet het Halve Zolenpad, genoemd naar de vroegere Halvezolenlijn (Langstraatspoorlijn 1890). Op het einde van de Bruggenroute wandelen je over een houten loopbrug door het zompig moerasbos waar je kikkerbeet en dotterbloemen tegen komt. Over de hele wandelroute kun je genieten van flora en fauna. De gele Bruggenroute en het blauwe Halve Zolenpad gaan voor een kort stukje samen en kruisen elkaar.

Natuur
De natuur is in de lente en zomer natuurlijk op z’n mooist in natuurgebied Overlaat, en je wordt dan ook getrakteerd op een diversiteit aan geur en kleur. Alle zintuigen worden maximaal geprikkeld door onder andere de koekoeksbloem, de grote pimpernel, de kale jonker en de grote ratelaar. Maar ook aan dieren ontbreekt het niet. Het pimpernelblauwtje (vlinder), kikkers, reeën, vossen en vogels als de grutto en de watersnip.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019) en 'Het Groninger Forum, draak of icoon?' (2020) . Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).