De natuur maakt geen fouten. De natuur is zoals ze is. Het herstellen van “een krakkemikkige fotosynthese” is mooi voor de economie, het lost echter geen voedselprobleem op.

STEUN RO

Landbouwgewassen gaan 40 procent meer voedsel opleveren, doordat gentechnologie een ‘weeffout in de fotosynthese’ (sic) heeft weten te herstellen, zo berichtte de Volkskrant op 5 januari.

Wat is er mis met de natuur? Welnu, de fotosynthese werkt niet efficiënt genoeg naar de zin van Amerikaanse gewastechnologen. Een cruciaal enzym blijkt in 20 procent van de gevallen een molecuul zuurstof uit de lucht te plukken in plaats van een molecuul CO2. Dit levert geen suikers op, maar ‘gifstoffen’, die de plant vervolgens weer moet verwerken.
Met het plakken van genetisch materiaal uit bacteriën en algen in tabaksplanten hebben gentechnologen deze zogenaamde fout weten te herstellen. Planten komen daarmee soepel van hun ‘gifstoffen’ af, en groeien daarmee sneller en worden groter.

Zonder scrupules of aanhalingstekens gebruikt Maarten Keulemans in het artikel termen als ‘weeffout’, ‘krakkemikkige fotosynthese’ en ‘gifstoffen’. Voor een plant die puur en alleen bedoeld is voor efficiënte voedselproductie in een hoogtechnologisch voedselsysteem zijn dit soort termen terecht. Via de traditionele veredeling zijn de meeste gewassen inderdaad ook al verbeterd om de productie op te voeren.
Maar is er daarmee sprake van een ‘weeffout’? De tabaksplant stamt immers gewoon uit de natuur en daar was het nooit de bedoeling om zo veel mogelijk voedsel te produceren voor slechts één diersoort. Het succes van de evolutie was juist het ontstaan van de enorme veelzijdigheid aan flora en fauna.
Hebben die ‘gifstoffen’ die de plant produceert misschien een functie? Daarover schrijft Keulemans in zijn stukje niet. Misschien zijn die ‘gifstoffen’ wel een bron van voeding voor schimmels, bacteriën en andere organismen die in symbiose samenwerken in een ingewikkeld en divers ecosysteem.

We produceren voldoende om anderhalf keer de wereld te voeden

Marc van der Sterren is agrarisch journalist en blogger voor Farming Africa. Hij is breed geïnteresseerd en schrijft over alles. Als hij zich niet in kan houden ook columns. Hij werkt vooral voor vakbladen en beschrijft het wereldtoneel van de landbouw. Van Europa tot Afrika.Œ De productie van voedsel is nu eenmaal een internationale aangelegenheid en een eerste levensbehoefte vol politieke en maatschappelijke controverses. Landbouw is spannend!