‘Gewapende Albanezen’ nemen politiebureau Macedonië in

Nog meer gedonder aan de randen van Europa.

Ongeveer veertig gewapende mannen hebben dinsdag een politiebureau in het noorden van Macedonië bezet. Volgens het Macedonische ministerie van Binnenlandse Zaken werden vier politieagenten in eerste instantie gegijzeld gehouden, maar werden die na enkele uren vrij gelaten nadat de gijzelnemers waren vertrokken. De gijzeling is een nieuw dieptepunt in de steeds hoger oplopende etnische spanningen tussen Macedoniërs en de Albanese minderheid in het land.

Gijzeling

De gijzelnemers droegen uniforms en insignes van de UÇK, het zelfbenoemde bevrijdingsleger van etnisch Albanezen dat in 1999 delen van Macedonië bezette. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken spraken de mannen onderling Albanees en eisten ze een Albanese staat. Ook zeiden ze het Akkoord van Ohrid uit 2001 niet te erkennen en dreigden dat ze de agenten zullen executeren als ze in de toekomst op het politiebureau terugkeren.

Vorige week werd de Macedonische hoofdstad Skopje nog opgeschrikt nadat midden in de nacht met een granaatwerper op een gebouw van de regering werd geschoten. Ook die aanval werd een dag later door het UÇK opgeëist. Volgens een anonieme brief die naar verschillende kranten in Macedonië werd gestuurd, was de reden voor deze aanval het niet naleven van het akkoord van Ohrid.

Doodsangsten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de actie van de gewapende mannen een terroristische aanslag en stelt dat het ministerie daarom niet meer informatie kan geven. Ook werd bekend dat de gewapende mannen wapens en communicatiemiddelen van de Macedonische politie hebben meegenomen en dat de verklaring is gefilmd door de gijzelnemers.

Een half uur nadat de gijzelnemers het politiebureau verlieten durfden de agenten het bureau te verlaten. De agenten zeiden dat ze bij het verlaten in de verte van het politiebureau schoten van machinegeweren hoorden. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de gewapende mannen.

Ohrid akkoord

Het akkoord van Ohrid is een verdrag tussen etnische Albanezen en het Macedonische leger en zorgde voor een eind aan het gewapende conflict in het land. Het verdrag werd onder toeziend oog van de NAVO en de Europese Unie getekend en gaf de Albanese minderheid meer politieke en sociale rechten.
De Macedonische oppositie en Albanese regering stellen echter dat de uitvoering van het akkoord veel te wensen overlaat. Ilir Meta, de Albanese parlementsvoorzitter, stelde in januari tijdens een bezoek aan het land nog dat het Ohrid-akkoord moet worden gerespecteerd en worden uitgevoerd.

Mijn gekozen waardering € -

Vincent Triest is de enige Albanese correspondent werkzaam in Nederland. Geeft duiding aan gebeurtenissen in de Balkan en volgt op de voet de ontwikkelingen in Albanië, Macedonië en Kosovo. Corruptie, politieke intriges op de Balkan en de Europese integratie van de regio zijn de belangrijkste onderwerpen waar hij over schrijft.