Welke kant kunnen wij in dit conflict kiezen?

STEUN RO

Terwijl mensen bezig zijn met al die vluchtelingen en een aanslag in Zweden.

Terwijl Jesse bezig is met pappadag, Plasterk geld wil van dode mensen en milieumensen bezig zijn met het kopen van een kolencentrale, komt er een wereldoorlog dichterbij.

Dit stukje gaat over de belangen van de VS en van Rusland in Syrië. Over aardgas én over gifgas. Over de aanval van de VS op Syrië van donderdagnacht.

Ons kabinet ‘had daar begrip voor’, onze minister president Rutte vond het ‘proportioneel’.

Ik niet, maar wat kan je daar nou nog aan doen? Een petitie starten als ware het een kolencentrale? Dit is wat sommige Amerikaanse senatoren doen: een oproep om te bellen met je volksvertegenwoordigers. Wat moet je anders?

Misschien wil jij ook aan de bel trekken bij die 150 volksvertegenwoordigers die wij laatst gekozen hebben in de Tweede Kamer? Het scheelt namelijk in het aantal vluchtelingen en ik vraag het ook voor de toekomst van de kinderen van Jesse en mijzelf. Ik ben tegen meer rendement op Plasterk z’n initiatief en een schietoorlog tussen de VS en Rusland is slechter voor het milieu dan een kolencentrale.

Het conflict in Syrië gaat over wie aardgas kan verkopen aan Europa. Die belangen zijn zo groot dat er een wereldoorlog van kan komen. Rusland is op dit moment de grootleverancier. Tussen Europa en Qatar en Iran, ligt Syrië. Qatar en Iran hebben (net als Rusland) ook veel aardgas. Om dat aan Europa te kunnen verkopen hebben ze een gaspijplijn nodig, door Syrië heen.

Qatar is vriendjes met de Verenigde Staten, Iran en Syrië zijn vriendjes met Rusland. De VS en Rusland zijn geen vriendjes.

Qatar vroeg aan Syrië in 2009 om een pijplijn aan te leggen, maar dat wilde Syrië niet. Syrië ging wél met Iran praten.

De Verenigde Staten werken vaker aan regime wijziging in andere landen. In Syrië proberen ze het regime van Assad te verdrijven door rebellen te steunen. Een door rebellen uitgevoerde gifgasaanval werd destijds door de Amerikanen eerst aan Syrië toegerekend. De chemische wapens van Syrië werden daarna onder VN toezicht vernietigd. Dat was mooi; een VN resolutie, weg met chemische wapens en officieel werkt iedereen sindsdien samen tégen die rebellen.

Geen prioriteit

Trump werd president en zei dat een regime wijziging in Syrië voor Amerika geen prioriteit meer had. Assad was aan het winnen van de rebellen! Prachtig allemaal, tijd voor pappa dagen en milieu en andere belangrijke dingen. Maar net toen er in Brussel gesprekken begonnen om over wederopbouw in Syrië te praten, werden er op 4 april opnieuw chemische wapens gebruikt!

De Verenigde Staten beschuldigden Syrië hiervan en besloten eenzijdig donderdagnacht om een luchtmachtbasis in Syrië te bombarderen. Daarop schortte Rusland de samenwerking met de VS in Syrië op en stuurde een extra fregat die kant op. De landen die mee vechten tegen ISIS en Al Qaida houden nu voor de zekerheid hun vliegtuigen aan de grond.

De enige kant die wij in dit conflict kunnen kiezen, Rutte, is die van het internationaal recht en van onafhankelijk onderzoek. Bombarderen zonder mandaat, wat de Amerikanen deden, geldt als een ‘supreme crime above all crimes. Dat is op geen enkele manier proportioneel. We hebben een Tweede Kamer gekozen om ons regeringsbeleid te controleren. Ook op pappadag, ook in het weekeinde.

Doe dan. Al was het maar omdat je minder vluchtelingen wilt.

Of geen wereldoorlog.

rico@unseen.is'
    Zingt en Praat. Maker van @Potkaars podcasts en @EchteSprookjes