#GirlBoss Whitney Wolfe Herd werd seksueel geïntimideerd bij Tinder. Nu is ze 1.5 miljard dollar waard

Voor velen was Elizabeth Holmes de belichaming van het "girlboss"-feminisme. Haar niet aflatende ambitie, status als jongste vrouwelijke self-made miljardair en als vrouwelijke CEO in het door mannen gedomineerde Silicon Valley maakten van Holmes een rolmodel voor veel vrouwen in de technologiesector. De bubbel spatte echter snel uit elkaar toen haar misleiding opgemerkt werd.

Het échte vrouwelijke rolmodel, Whitney Wolfe Herd, kreeg veel minder media-aandacht dan Holmes op haar hoogtepunt, en moest veel meer obstakels overwinnen om de #GirlBoss te worden die elke Tech Bro stiekem wenst te zijn.

Whitney Wolfe Herd werd vorig jaar namelijk miljardair. In februari 2021 vierde de oprichtster en CEO van Bumble de beursgang van het bedrijf door de NASDAQ te openen in een Bumble-geel pak, met haar zeer schattige baby rustend op haar heup.

Voor iemand die beseft welke horden deze jonge tech-entrepeneur heeft moeten nemen, is haar succes een prachtig gezicht.

Tinder

Voordat ze Bumble oprichtte, was Herd namelijk een van de eerste werknemers bij de concurrent Tinder, in een startup die eigendom was van IAC.

Ze bedacht zelf de naam – die tondel betekent, ofwel ‘het materiaal om vuur te ontsteken’, in het Nederlands – en ze recruteerde de eerste gebruikers op universiteitscampussen.

Volgens de overlevering van het bedrijf had zij het inzicht om met vrouwen te beginnen omdat “mannen zouden volgen waar de vrouwen waren”. Ze ging ook uit met Justin Mateen, hoofd marketing, en nadat ze uit elkaar gingen, liep het al snel vies uit de hand.

In berichten die later openbaar werden, werd duidelijk dat onze heldin het slachtoffer werd van seksuele intimidatie.

Haar ex-vriend leek, in de meest lelijke bewoordingen, geobsedeerd te zijn door haar gesprekken met andere mannen in de bedrijfsleiding. Hij waarschuwde haar ook dat ze zijn vertrouwen moest verdienen en moest voorkomen dat ze zijn trots zou beschadigen om te kunnen overleven bij het bedrijf.

Mateen zou hebben gezegd dat Herd niet als medeoprichter moest worden vermeld omdat een vrouwelijke medeoprichter “het bedrijf als een grap doet overkomen,” en dat een vrouwelijke oprichter van een hookup app Herd zelf er “sletterig” uit zou hebben laten zien.

Herd gaf uiteindelijk op en probeerde in 2014 met CEO en mede-oprichter Sean Rad te onderhandelen over haar vertrek. Hij probeerde op zijn beurt haar aandelen in het bedrijf in te houden; zij klaagde het bedrijf aan waar ze zo hard voor had gewerkt wegens seksuele intimidatie en discriminatie, en schikte buiten de rechtbank om met een bedrag van naar verluidt 1 miljoen dollar.

Tot vandaag mag de 31-jarige #GirlBoss niet spreken over haar tijd bij Tinder, maar wat wel duidelijk is, is dat ze haar nederlaag daar als een motivator nam om een meer vrouwvriendelijk platform te creëren.

 

Bumble

Dating apps werken, in theorie althans. Ze zijn handig, gratis, vergen net zoveel moeite als je zelf wilt doen en geven je toegang tot partners die je normaal niet zou ontmoeten.

Maar als dating apps ogenschijnlijk ideaal lijken, waarom blijven mannen je dan foto’s van hun geslachtsdelen sturen?

Herd concludeert dat Tinder oorspronkelijk niet gecodeerd was om seksistisch te zijn, maar dat het dat wel geworden is. In theorie geeft Tinder evenveel macht aan mannen als aan vrouwen, maar in de praktijk sijpelen regressieve sociale normen door in de app.

“Ik wilde altijd een scenario waarin de man mijn nummer niet had, maar ik het zijne,” herinnerde ze zich, toen ze in 2015 met Forbes sprak.

“Wat als vrouwen de eerste stap zetten, het eerste bericht sturen? En als ze dat niet doen, de match na 24 uur verdwijnt, zoals in Assepoester, de pompoen en de koets? Meisjes vragen het eerst. Wat als we dat in een product konden verwerken?”

En zo werd Bumble geboren.

Drijfveer

Zelfs in 2022 groeit Bumble alleen maar, omdat meer vrouwen (en mannen) het beu zijn om de vermoeiende stijlfiguren van seksistisch gedrag te tolereren. Bumble kan misschien niet in z’n eentje honderden jaren van seksisme ongedaan maken. Maar het zou wel een paar gedachten kunnen veranderen, met één swipe naar rechts per keer.

Op 11 februari 2021 maakte Wolfe Herd haar succes bekend en werd ze de jongste selfmade vrouwelijke miljardair. Ze heeft nu een geschat vermogen van 1,5 miljard dollar.

Maar zoals ze aan Time uitlegde, was het niet geld of succes dat haar naar het hoogtepunt bracht.

“Mijn ambitie komt voort uit misbruikte relaties,” zei Wolfe Herd. “Ik heb nooit zo’n gezonde mannelijke relatie gehad, totdat ik die creëerde. Ik bouwde een ecosysteem van gezonde mannelijke relaties in mijn leven.”

“Ik heb ernstig emotioneel misbruik ervaren van mijn middelbare schoolvriendje tijdens mijn echt vormende jaren, en het heeft me uitgekleed tot niets,” vertelde ze de publicatie.

“Het liet me een donkere kant van relaties zien, en het hielp me te begrijpen wat er mis was met genderdynamiek.”

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.