Groen licht voor pensioenfonds zzp’ers

Het kabinet zet het licht op groen voor een pensioenfonds voor zzp'ers. Minister Dijsselbloem van Financiën schrijft dat aan de Tweede Kamer in zijn brief over het gisteren gesloten pensioenakkoord. De belangenorganisaties van zzp'ers reageren verheugd.

Het plan voor het pensioenfonds is afkomstig van ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, het Platform Zelfstandige Ondernemers, Zelfstandigen Bouw en VZZP. Het kenmerkt zich door een vrijwillige deelname met een flexibele inleg. Het opgebouwde pensioen wordt niet meegeteld als beschikbaar vermogen wanneer er een beroep op de bijstand moet worden gedaan. Ook is er een regeling bedacht om geld op te kunnen nemen in geval van arbeidsongeschiktheid. Het bestuur van het pensioenfonds zal onder meer worden gevormd door de samenwerkende zzp-organisatie en door deelnemende zelfstandigen.

De plannen worden nu verder uitgewerkt in een werkgroep waar behalve ambtenaren van Financiën ook vertegenwoordigers in zitten van zzp-organisaties. De bedoeling is dat het fonds per 1 januari 2015 van start gaat.

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een antwoord