Wat ook opvallend is aan de verkoopcijfers van de tweede reeks van de moderne Guardians of the Galaxy, is dat het is gelukt om een redelijk trouw publiek vast te houden.

STEUN RO

Guardians of the …wie? Ik zal jullie eerlijk vertellen: ondanks dat ik al twintig jaar strips lees van uitgeverij Marvel Comics, had ik nog tot een paar jaar geleden nog nooit gehoord van de Guardians of the Galaxy.

Nu heb ik bij lange na niet alle Marvelstrips, maar ik heb er ook niet weinig. Een kleine telling in Comicbookdb.com, een soort Wikipedia voor comics, leert echter dat het helemaal niet zo gek is dat ik de Guardians nog niet eerder ben tegengekomen. Het team zoals dat in 1969 is bedacht, komt voor in slechts 124 edities van Marvelstrips, waarvan 62 keer in hun eigen serie in de jaren negentig.

Is dat weinig? Nou, Marvel kenmerkt zich juist door hun superhelden en -teams ook in andere boekjes een gastrol te laten verzorgen: Spider-Man op bezoek bij de Fantastic Four, de Hulk die met Wolverine vecht, et cetera. Kijk eens in hoeveel duizenden en duizenden strips een andere superheldengroep als de Avengers een rol heeft. Het is een aardige maatstaf van hoe populair een personage is: hoe vaker hij of zij een gastrol heeft, hoe groter uitgeverij Marvel de kans acht dat dat personage voor hogere verkoopcijfers zorgt.

Voor de oude garde comiclezer als ondergetekende zijn de Guardians of the Galaxy nooit zo een belangrijk onderdeel geweest van het Marvel Universum. Maar daar heeft Marvel kennelijk iets aan willen doen.

In 2008 zijn de Guardians of the Galaxy opnieuw uitgevonden, met nieuwe leden. Het is deze versie die een bioscoopfilm heeft gekregen, die deze week in première gaat.

Verkoopcijfers

De eerste reeks van 25 nummers, Guardians of the Galaxy Vol. 2 (Volume 1 is de serie uit de jaren negentig) kwam uit van 2008 tot en met 2010. Het eerste nummer werd in mei 2008 36.293 keer verkocht. Maar zoals bij zoveel comics lukt het maar moeilijk om nieuwe lezers aan te trekken wanneer de serie eenmaal is begonnen. Je ziet zelfs al vrij snel dat er maandelijks lezers afhaken en er weinig nieuwe voor in de plaats komen.

Verkoopcijfers Guardians of the Galaxy Vol. 2.
Verkoopcijfers Guardians of the Galaxy Vol. 2.

De tweede reeks van het nieuwe team is een stuk succesvoller begonnen en heeft een veel grotere groep lezers aan zich weten te binden. Guardians of the Galaxy (Vol. 3) #1 was de op drie na best verkochte comic van 2013 met ruim 200.000 exemplaren. Waarom zoveel? Naast dat de verhalen worden geschreven door de populaire Brian Michael Bendis is waarschijnlijk van belang dat in 2013 al bekend was dat er een film van deze strip zou komen. De marketingafdeling van Marvel besteedde, vermoed ik zo, het afgelopen jaar iets meer aandacht aan deze franchise dan voorheen. 

Verkoopcijfers Guardians of the Galaxy (Vol. 3)
Verkoopcijfers Guardians of the Galaxy (Vol. 3)

Het slechts verkochte nummer van de nieuwste Guardians-reeks heeft nog altijd meer nummers verkocht dan het best verkochte nummer van de vorige reeks. Wat ook opvallend is aan de verkoopcijfers van de tweede reeks van de moderne Guardians of the Galaxy, is dat het is gelukt om een redelijk trouw publiek vast te houden. Mogelijk blijven lezers nog even hangen totdat ze de aankomende film hebben gezien, of zijn er nieuwe lezers bijgekomen die willen weten waar de strip precies over gaat. Precies wat Marvel wil dus.

En de Guardians of the Galaxy hausse lijkt nog niet voorbij. Een soloavontuur van Guardian Rocket Raccoon was vorige maand zelfs de best verkochte strip van de maand. Maar liefst 293.913 keer werd Rocket Raccoon #1 verkocht.

    In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.