Je zit deze maand precies vijf jaar in Californië, als bondscoach van ‘team USA’, dus heb ik gekeken vannacht, tegen Costa Rica op de Copa America.

STEUN RO

Helemaal omdat je de eerste wedstrijd had verloren, met 2-0 van Colombia, waarna een storm van kritiek losbarstte en je bij een nieuwe zeperd als eerste land uit het toernooi zou liggen. 

Je belangrijkste beslissing is vooral om het 17-jarige talent van Borussia Dortmund, Christian Pulisic, níet te laten spelen. Dat is nou niet echt des Klinsmanns Je propagandeert pro-actief voetbal, het hele land (nou ja, het hele land…) wil Pulisic in het nationale elftal zien, maar jij houdt vast aan de oude garde, onder leiding van diepe spits Clint Dempsey. Pas toen je  Dempsey en Bobby Wood  vannacht van positie liet wisselen, ging het een beetje draaien. Had je daar niet eerder achter kunnen komen?

Dus om nu, na één overwinning op het povere Costa Rica, te roepen dat je klaar bent voor de volgende ronde is een beetje voorbarig. Je hebt zelf ook naar Argentinië-Chili gekeken, zei je. In de rust van die wedstrijd zat je er zelfs helemaal doorheen, zo enerverend was het. Echt van een ander niveau dan Amerika-Costa Rica hoor. Vond jij ook. Want toen je zag welke wisselspelers na rust bij Argentinië in het veld kwamen, Kranevitter, Lamela en Aguero, zei je alleen maar: ‘Holy Moly’.

En terecht, want na vijf jaar ben je helemaal geen steek opgeschoten, sterker, de verschillen met ‘team-USA’ zijn alleen maar groter geworden. Mark my words!

PS! Weet je nog dat je die Boeddha-beelden op het dak van het trainingscomplex van Bayern liet plaatsen? Zo’n spirituele ervaring hadden ze nog nooit gehad, aan de Säbener Strasse. Goh, wat hebben we gelachen hè?

Met Vriendelijke Sportgroeten,

@MJvdHeuvel

    Sportcolumnist