Handgeschreven notities direct digitaal met Rocketbook

Hoewel papier steeds minder gebruikt wordt, zijn er nog tal van mensen met een notitieblok, schrift of een andere vorm van papier in hun tas. Notities maken voelt immers toch anders op papier dan op bijvoorbeeld een tablet. Rocketbook, gemaakt door Rocket Innovations, biedt hier een nieuwe oplossing voor: digitaal notities maken met pen en papier.

Stel je voor: een notitieboek met honderd blanke pagina's. Met de bijgeleverde pen maak je snel even een paar notities, die vervolgens automatisch in je Dropbox, Google Drive of Evernote verschijnen. Ideaal voor de gemiddelde designer, architect, student, ondernemer, journalist en ieder ander die graag een notitie maakt op papier, maar dit ook graag in de cloud wil hebben. Bovendien is er nagedacht over papierverspilling; het is niet aan de orde. Stop het boek dertig seconde in de magnetron en al je pagina's zijn weer leeg.

Hoe het werkt

Je notities worden na het maken geïndexeerd met Optical Character Recognition (OCR), wat inhoudt dat je geschreven tekst als taal herkend wordt door de computer. Hierbij wordt de tekst karakter voor karakter ingescand, vervolgens geanalyseerd en uiteindelijk omgezet in codes die de computer begrijpt.

Bovendien is er nagedacht over papierverspilling; het is niet aan de orde.

Alle beschreven pagina's worden opgeslagen als jpg-bestand en worden door de Rocketbook-applicatie, welke gratis bijgeleverd wordt, onder meer qua kleur gecorrigeerd en wordt bijgesneden. Wil je de pagina's e-mailen? Dan worden de geselecteerde pagina's omgezet naar pdf en als één bestand verstuurd.

Is de Rocketbook vol? Dan kun je hem gemakkelijk leeg halen door hem dertig seconden in de magnetron te leggen. De pagina's zijn, mits ze beschreven zijn met de bijgeleverde pen, weer leeg en klaar voor gebruik. Rocketbook gaat volgens de ontwikkelaars tot 25 keer mee, daarna begint hij te slijten.

Diverse soorten

Rocket Innovations heeft het geld voor de ontwikkeling van Rocketbook bij elkaar gehaald via Indiegogo, een crowdfunding-website. Hier is de Rocketbook nog steeds te bestellen, maar er zijn diverse edities. De standaardeditie is 21,59 bij 27,94 cm groot en bevat honderd pagina's met een dot grid pattern. Maar er is ook een Executive-editie, welke iets kleiner en dikker is. Deze versie heeft afmetingen van 14,73 bij 21,08 cm en 140 pagina's. De speciale pennen om in het notitieboek te schrijven, FriXion Pens, gemaakt door Pilot, worden gratis meegeleverd.

Op de Indiegogo-pagina kun je een Rocketbook bestellen voor 29 dollar en daarbij kiezen uit de standaard- en de Executive-editie. Hier krijg je slechts één FriXion pen bij, namelijk de zwarte. Voor tien dollar meer krijgt je drie FriXion pennen bijgeleverd, in het zwart, blauw en rood. Wil je meer Rocketbooks? Je koopt pakket van twee stuks voor 53 dollar, een 3-pack kost 78 dollar.
Bij elk Rocketbook-pakket krijg je ook de applicatie meegeleverd, welke je de rest van je leven gratis kunt gebruiken. De applicatie is beschikbaar voor iOS en vanaf augustus voor Android.

De Rocketbook wordt vanaf juli geleverd.  

Mijn gekozen waardering € -

Eveline Meijer is sinds 2014 werkzaam als (tech-)journalist. Op Reporters Online en op haar eigen website schrijft ze over technologie, maar kijkt voorbij de hypes.