De eerste editie van het Blaricum Music Festival was in 2018 een groot succes. Oprichter Peter Santa heeft het muziekfestival, dat dit jaar zal plaatsvinden van 27 juni tot en met 7 juli, flink uitgebouwd. Zo is er naast de Dorpskerk een tweede locatie bijgekomen: de Vituskerk. Bovendien geeft, naast optredens van zo’n veertig internationale topsolisten en ensembles, het Blaricum Music Festival Orchestra gedurende het festival zes concerten.

STEUN RO

Blaricums musicfestival 2019 foto: Pr

,,Dit jaar pakken we meer uit”, zegt Peter Santa. ,,Het festival duurt langer en er komen artiesten musiceren van een nóg hoger niveau. Vorig jaar hebben we 1000 kaarten verkocht en nu willen wij naar de 7000. Dat is inderdaad een groot verschil.” De Vituskerk is een grote locatie met plaats voor 500 bezoekers. ,,Een orkest kun je niet kwijt op een podium van drieënhalf bij drie zoals in de Dorpskerk; daarvoor heb je ruimte nodig.”

Santa vertelt dat het festivalorkest bestaat uit ongeveer zestig jonge musici van over de hele wereld. ,,We werken samen met het Verbier Festival in Zwitserland. Zij hebben dit orkest mede samengesteld en lenen ons onder andere hun bladmuziek uit. Het is echt een internationaal studentenorkest van hoog niveau.” De jonge muziektalenten krijgen de kans concertervaring op te doen, topmusici te ontmoeten en masterclasses te volgen.

Chagall

Net als in 2018 heeft Kunsthandel Studio 2000 een festivalexpositie. Dit jaar staat de Franse kunstschilder Marc Chagall (1887-1985) centraal. Chagall werd geboren in een chassidisch joods gezin in Wit-Rusland. Hij wilde als kind zanger worden, geïnspireerd door een cantor in de synagoge. ,,Chagall had eigenlijk niet zo’n goede stem en toen is hij maar gaan schilderen. Maar hij heeft altijd goed contact gehouden met muziek.”

Figuren als de violist, de muzikale engel, koning David met een harp en de zingende haan komen geregeld terug in Chagalls schilderijen en tonen zijn grote liefde voor muziek. ,,Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld  twee grote muurschilderingen in het Lincoln Center in New York en zijn beroemde plafond van de Opéra Garnier in Parijs. In Studio 2000 hangen helaas maar een paar schilderijen met als thema muziek, maar alles wat er van hem hangt behoort tot de top van zijn oeuvre.”

Maar liefst veertig gerenommeerde internationale musici treden op in Blaricum, waaronder ook enkele Nederlanders. Santa noemt de Brits-Nederlands violist Daniel Rowland en de Russische celliste Maya Fridman. Zij won onlangs de Dutch Classical Talent Award 2019. ,,Waar hopelijk veel mensen op afkomen is het nieuwe werk van de Amerikaanse componist David Lang en de aanwezigheid van de componist zelf”, vertelt de organisator. ,,Deze moderne componist is onder meer bekend geworden door filmmuziek en zijn koorwerk: ‘The Little Match Girl Passion’ waarmee hij in 2008 de Pulitzerprijs voor muziek won. Bij ons gaat het stuk Pierced van hem in première; een werk voor piano, cello, percussie en orkest. Componist Louis Andriessen komt dan ook luisteren, want die is met Lang bevriend.”

Augustin Dumay

Een andere musicus die Santa graag noemt is violist Augustin Dumay. Hij geeft het openingsconcert. ,,Dumay is een grote held van mij. Hij is veelgevraagd door alle grote concertzalen en orkesten en het is daarom uniek dat hij hier is. Hij speelt donderdag 27 juni onder meer het prachtige vioolconcert van Brahms en geeft de volgende dag nog een recital.” Een bijzonder viertal dat zal optreden is het beroemde Oostenrijkse Hagen Quartett. ,,Naar mijn smaak is dit hét kwartet; het is de wereldtop. Zij spelen twee heerlijke Schubert-strijkkwartetten.”

Ook wordt veel verwacht van de verschillende masterclasses die gegeven worden. ,,Ik kijk vooral uit naar de masterclass van de Hongaarse violist György Pauk. Hij is een man van dik in de tachtig die hier vier dagen les gaat geven. Hij is zo bekend dat ik nu al lesaanvragen krijg van jonge violisten van over de hele wereld.” Het enige lichtere genre dat tijdens dit festival zal klinken is een tangoconcert van het Ensemble ReEnquentros en een Gypsy-avond met meesterviolist Roby Lakatos en zijn band. ,,De overige concerten op dit festival zijn gewoon hardcore klassiek.”

Blaricum Music Festival was van 27 juni tot en met 7 juli 2019. www.blaricumfestival.com

Dit artikel was eerder te lezen in de Gooi- en Eemlander

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
    Rudolf Hunnik is cultuurjournalist, filmprogrammeur en trainer. Al vanaf 1999 schrijft hij artikelen voor internet en de papieren pers. Als journalist en recensent werkt hij met name voor dagblad de Gooi- en Eemlander, schrijft hij voor Place de l’Opera en Cultuurpers. Als filmprogrammeur is hij verbonden aan Pier K Nieuw-Vennep en geeft hij de workshop 'Communiceren met de pers' over persberichten schrijven en zelfpubliceren www.diversityathome.nl. Sinds 2019 begeleidt hij mensen tot inzichten (3 Principes) https://www.diversityathome.nl/kunst-en-een-goed-gesprek/