Massaconsumptie, iets waar velen van ons aan mee doen. Gedrag is makkelijk te analyseren door jezelf een aantal kritische vragen te stellen, maar niet altijd comfortabel.

STEUN RO

De vraag of ik het écht nodig heb stelde ik mezelf terwijl ik in de HEMA stond. Starend naar een wit shirt in mijn hand. Op het etiket staat dat hij gemaakt is van ‘responsible cotton’. Kosten: 8 euro. In mijn hoofd beginnen meteen allerlei radartjes te werken; hoe verantwoord is de rest van het shirt dan? Wie heeft dit shirt gemaakt en onder welke omstandigheden? Hoeveel van de 8 euro heeft diegene daarvoor betaald gekregen? Heb ik het shirt écht nodig?

Ver-van-mijn-bed-show

Moderne slavernij, iets wat ver van ons bed lijkt, maar wat dagelijks om ons heen te zien is. De kleren die je aan hebt, de telefoon in je broekzak, sieraden die je draagt. Het kan zijn dat iemand het voor een schijntje heeft gemaakt tijdens een 14-urige werkdag. Het is iets waar je vast al vaker iets over hebt gehoord of gelezen. Maar wat kun je er mee, hier vanuit Nederland?

Hoe draag je dan je steentje bij? Door de jaren heen ben ik, wanneer ik iets nieuws wilde kopen, stil gaan staan bij de vraag: heb ik het écht nodig? Vaak, of eigenlijk meestal, was het antwoord nee. Ik kwam erachter dat door stil de staan bij die vraag, de kans groter is dat je het item weer teruglegt, of de website toch weer afsluit.

“We maken deel uit van een hele lange ketting in deze consumerende wereld”

Waar komt het vandaan?

Naast de vraag of het noodzakelijk is kun je ook je vraagtekens bij de herkomst zetten. Veel producten die we online en offline aan onze neus voorbij zien komen, zijn vaak door vele handen en landen gegaan. Alles is ergens ontstaan. We maken deel uit van een hele lange ketting in deze consumerende wereld, waarbij het vaak voorkomt dat de mensen aan het begin van deze ketting het zwaar te verduren hebben. Met deze gedachte kan het makkelijker worden om dingen weer terug te leggen.

Eigenlijk kan je de vraag of je het wel nodig hebt in veel situaties stellen. Door de jaren is er bij mij een proces op gang gekomen. De uitkomst hiervan is dat tegenwoordig deze vraag ook óngevraagd in mijn hoofd popt, zonder dat ik het door heb. De kunst is dan om er naar te luisteren en er wat mee te doen. Of niet. Iets wat ik tot mijn spijt nog wel eens doe. Het HEMA-shirt hing ik bij nader inzien maar terug.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -