Wie heeft er gelijk? De Consumentenbond of de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit.

STEUN RO

Heb je het ooit zo zout gegeten. Een gezegde dat al een eeuw oud is. Het betekent zoveel als: Moet je nou toch weer eens horen. Zo vergaat het mij als ik beluister dat de Consumentenbond stelt 'dat van een gentleman's agreement rond beperking zoutgebruik niets terecht is gekomen'. 'Old Amsterdammer' kaas is zelfs 15% zouter geworden'. Al zou daarvoor een goede verklaring voor zijn volgens de producent. Bovendien 15% zouter dan wat? Maar de toon is gezet door de Consumentenbond. Het schiet niet erg op.

RIVM bericht

Bevolkingsonderzoek

Over een bevolkingsonderzoek uit 2007 in Doetinchem schreef ik al eens een column. Bij dat onderzoek bleek via het meten van de dagelijkse natriumuitscheiding in de urine, dat de gemiddelde zoutconsumptie van de bevolking enkele grammen hoger was dan aanbevolen. Terugdringen van zoutconsumptie zou aldus de onderzoekers flinke gezondheidswinst opleveren. Natuurlijk kunnen we als burgers daar zelf wat aan doen door minder het zoutvaatje te gebruiken. Of minder zoute pinda's te kopen. Maar omdat kennelijk voedingswaren uit de fabriek veel zout bevatten zonder we ons dat bewust zijn. is dat gedrag maar beperkt effectief.

Het schiet niet erg op

NVWA

Er zijn factsheets over zout die aangeven dat de situatie in 2013 beter is dan voordien. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) houdt toezicht op de etikettering en samenstelling van bijvoorbeeld kant- en klaar maaltijden. Men zou dus mogen aannemen dat de NVWA een beter beeld heeft dan de Consumentenbond die de bevindingen niet onder stoelen of banken steekt.

Screendump Consumentenbond

Wie heeft er gelijk?

De Consumentenbond of de NVWA? Of allebei een beetje. Vergelijken ze 'appels met peren'? Mijn voornemen is om nu toch een stapje verder te gaan en de NVWA te vragen wat ze van de bevindingen en conclusies van de Consumentenbond vinden. Is dit onderzoek representatief. Is het de mening van de Toezichthouder dat hier een actievere rol is weggelegd voor de overheid?

Bronnen

http://www.consumentenbond.nl/campagnes/zout/

http://www.consumentenbond.nl/dieet/extra/test-zout-2015/

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/levensmiddelen/dossier/kant-en-klaarmaaltijden/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/2053281/hoeveelheid-zout-in-eten-in-2013-licht-gedaald

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout.aspx

http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_2805.php