Heb jij ook zo’n last van ‘manterruption’?

Vrouwen hebben er meer moeite mee gehoord te worden dan mannen. Al decennialang toont onderzoek aan dat ze vaker worden onderbroken wanneer ze spreken, zowel door mannen als door vrouwen.

Dit bleek o.a. uit een studie door de George Washington University uit 2014, waarbij de onderzoekers zowel mannelijke als vrouwelijke proefpersonen gesprekken van 3 minuten lieten voeren en het aantal interrupties bijhielden. Oorzaak: de gender bias, in dit geval de (on)bewuste neiging om meer waarde te hechten aan wat mannen zeggen. Er is zelfs een woord voor dit verschijnsel: ‘manterruption’, een samentrekking van jawel: man en interruptie..

STEM

De 22-jarige Claire McDonnell is 1 van de 4 vrouwen die samen met 60 mannen aan een science & finance programma werkt aan de Universiteit van Iowa. Al wekenlang frustreerde het haar dat ze er bij haar mannelijke medestudenten maar niet tussen kwam en dat al haar ideeën afgeketst werden. Waarschijnlijk een belangrijke reden voor het feit dat er nog steeds maar weinig vrouwen kiezen voor de studierichting STEM (een afko voor Science, Technology, Engineering & Mathematics). Afijn, Claire besloot de volgende digitale meeting vast te leggen. In eerste instantie bedoeld om naar een vriendin en andere vrouwelijke studenten van het onderzoeksproject te sturen, maar toen ze het terugkeek viel het haar op dat dit een ‘sprekend’ voorbeeld is van hoe het is om als vrouw in een mannenbolwerk te fungeren.

TIK TOK

Daarom zette ze de beelden op TikTok en dat ging vliegensvlug viral. Blijkbaar is de situatie zo herkenbaar dat het filmpje inmiddels ruim anderhalf miljoen keer is bekeken en honderduizenden malen ‘geliked’. Claire vindt de situatie vooral ironisch, laat ze weten bij BuzzFeedNews.com. “Ik heb van al mijn studiegenoten de meeste ervaring omtrent dit specifieke onderwerp. Niemand lijkt dat echter te waarderen.” Ze vertelt dagelijks te maken te hebben met ‘manterruption’. “Als wij onze mannelijke medestudenten helpen, gaan zij met de eer strijken. Als wij een idee pitchen, trekken ze onze geloofwaardigheid consequent in twijfel. En als ze het dan wél geloven, dan beweren ze dat ze het allang wisten. Vervolgens herhalen ze het: alsof ze het zelf bedacht hebben.”

OBAMA

In het Witte Huis had men ten tijde van president Obama een remedie voor het fenomeen ‘manterruption’. Vooral tijdens de eerste termijn was de genderbalans in The White House Senior Staff behoorlijk scheef. Daarom hadden de vrouwen onderling ‘een bondje’. Ze spraken af dat ze zouden fungeren als elkaars versterker. Elke keer dat één van hen een goed punt maakte in een vergadering, werd dat door een andere vrouw herhaald. Bovendien gaf de ‘versterker’ de credits aan de bedenker, zodat mannen er niet met het idee vandoor konden gaan. Een prachtig voorbeeld van sisterhood, nietwaar?

APARTHEID

Deze methode heet amplificatie en werd na het afschaffen van de apartheid in Zuid-Afrika ontwikkeld, om de stem van de minderheid in een dialoog toe te voegen aan een meerderheidsbesluit. Zodra iemand een ander geluid laat horen, herhaalt de gespreksleider dit: liefst in een eigen, sterkere bewoording.

HERKENBAAR

Claire McDonnell had niet verwacht dat haar video viral zou gaan. Ze wordt bedolven onder de reacties van vooral vrouwen die haar situatie herkennen. En veel mensen stellen dat ze de volgende keer gewoon de mannen moet onderbreken, net zo lang tot ze doorhebben dat dat precies is wat ze bij haar doen. Kijk, luister en verbaas je:

Video

Mijn gekozen waardering € -