Heino is weer cool en cult in Duitsland

Heino is weer cool, constateert de Aachener Zeitung na een optreden van Heino in het schilderachtige bejaardenvakantieoord Monschau. En in Bonn, een week eerder, zag uw verslaggever het zelf. Notoire rockfestivalgangers stonden daar tussen de Volksmusikfans. Heino is cool en cult bij onze oosterburen.

Heino rockt Deutschland, prijkt er op de mokken die de 74-jarige zanger verkoopt als merchandise. Voor wie niet weet wie Heino is: het is een fenomeen.  Hij is een banketbakker die begin jaren zestig zijn muziekcarrière begon als schlagerzanger, en met liedjes als Sierra Madre en Blau blüht der Enzian grote successen vierde. Hij zong meer dan 1000 volksliedjes en schlagers. Nu covert hij de Duitse ‘Tanzmetalband’ Rammstein.

Van Schlager naar Rock

Hij lijkt Duitsland te verenigen. Dat doet hij met zijn album Mit freundlichen Grüssen, waarin de 74-jarige zanger van Volksmusik zichzelf transformeert tot rocker en punker: hij covert liedjes van Rammstein, Sportfreunde Stiller, Nena en de Duitse punkrockformatie Die Ärzte.

Aanvankelijk vonden die dat maar niets. Ze klaagden er over in de media. ‘Laat deze Schunkel-Opa zijn pensioen bejubelen’, vonden de rocksterren volgens Bild. Rockerkrieg gegen Heino, kopte de boulevardkrant, later letterlijk overgenomen door de Nederlandse kwaliteitskrant de Volkskrant. 

Met Rammstein op Wacken

Maar de kritiek verstomt, vooral vanuit de hoek van Rammstein. Heino’s album slaat nogal wat records. Zo was na drie dagen geen enkel album zo vaak gedownload in het Duitse taalgebied.  En in een interview legt Heino ook uit hoe het komt, dat de kritiek verstomt. ‘Er zit aardig wat geld voor hen bij, omdat ik hun nummers cover.’

En of het geld is of iets anders: de Duitse media meldden de vrede in de Rockerkrieg. In augustus zong de 74-jarige schlagerzanger die Sonne (Heinos versie) van Rammstein coverde, samen met Rammstein op Wacken Open Air, ’s werelds grootste metalfestival. Iets wat hij ook trots vermeldt bij zijn optredens. En op Baltic Open Air stond de zanger tussen bands als de Kiss Forever Band en My'tallica.

De man die in zijn leven 50 miljoen – ik herhaal 50.000.000 – geluidsdragers verkocht, is geliefd en verguisd in Duitsland. En daarbuiten. In de vreselijke tweede wereldoorlog zongen de Hitlerjugend en de Wehrmacht ook liedjes als Schwarzbraun ist die Haselnuss, later ook vertolkt door Heino. In werkelijkheid is dit een veel ouder volksliedje uit de negentiende eeuw. 

De zanger van Oomph!! – waarvan Heino Augen Auf covert, de versie van Heino vindt u  hier  – betichtte Heino volgens Bild – op gezag van Rollingstone.de – van volksverheerlijking. Als Heino 'Es steht ein Soldat am Wolgastrand' zingt, houdt de lol voor hem op. Overigens speelt André Rieu dat Wolgalied ook. Heino verweerde zich volgens een Duitse website tegen deze kritiek door te melden: 'Ich bin nicht schwarzbraun, ihr Haselnüsse!'

Maar dat doet allemaal niets af aan de populariteit van Heino nu. Hij trekt uitverkochte zalen, met het liedje Augen Auf, met Sonne van Rammstein. Rockfestivalgangers staan gebroederlijk naast schlagerfans. Te kijken naar de show, waarin de 74-jarige Heino in lange leren jas en een groot kruis op de borst, op het podium staat, die later plaats maakt voor zijn rode colbert als hij zijn eigen hits er nog even doorheen jast in een wervelende show van anderhalf uur. Het is een geweldige show. Entertainen heeft Heino in die 50 jaar wel geleerd. 

Hij begint zijn show net als het album, met Junge van die Ärzte Junge, vindt u hier. Origineel parodieert de punkband met een zombieclipje bezorgde ouders die willen dat hun zoon goed terechtkomt, terwijl die alleen maar met vrienden rondhangt in gescheurde kleding. Als Heino het zingt,  klik hier voor Heino's interpretatie  lijkt het alsof hij als werkelijk bezorgde ouder zingt. Veel liedjes covert hij beter dan het origineel, reageren mensen op internetfora. Mensen zeggen daar dat ze nu om zijn voor Heino, als ze dat nog niet waren. 

Zien dus, die Heino, op 8 september op het Stadtfest Düsseldorf en op 16 oktober in Sittard. Zijn enige optreden hier, want het album Mit freundlichen Grüssen wordt niet in Nederland uitgebracht. Zelfs bij iTunes moet je naar de Duitse iTunesstore  en moet je een Duits account aanmaken. Maar het zou toch tijd worden dat Heino na Duitsland ook Nederland verovert. 

 

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie