Net als in de film: ik wil het! Dat moet de eigenaar van dit horrorhuis in Brooklyn, New York hebben gedacht. De imposante villa uit 1899 was generaties lang in handen van dezelfde vermogende familie die er hooggeplaatste gasten ontving, tot de verkoop aan scriptschrijver David Lindsay-Abaire in 2007. Hij toverde het stulpje om tot een plek dat tegenwoordig een heel ander publiek trekt.

STEUN RO

De eerste jaren nadat 1306 Albermarle Road van eigenaar was gewisseld, viel er nog niet echt veel verandering te bespeuren rondom het inmiddels beruchte huis. Vanwege zijn vorm en ligging viel het altijd wel op, maar dat doen wel meer woningen in de wijk Prospect Park South in Flatbush, Brooklyn, net buiten de drukte van Manhattan. Maak een rondje in de omgeving en je komt het ene reusachtige exemplaar na het andere tegen. Eigenaar David Lindsay-Abaire (50) en zijn vrouw besteedden de eerste jaren aan het stichten van een gezin en pas sinds 2013 aan het vermaken daarvan in de vorm van griezelige objecten. Tienduizenden dollars gaf de Pulitzer Prize winnaar sindsdien uit aan de meest enge creaties om zijn jaarlijkse ‘openluchtmuseum’ mee te vullen.

‘Ik begon met slechts wat lichtstrips, enkele spinnenwebben en mijn eerste elektronische geanimeerde monsters in het kader van de PPS Halloween Parade’, aldus Lindsay-Abaire. ‘Elk jaar daarna werd de verzameling verder aangevuld met een paar zombies of een nieuwe heks. Na vijf jaar stond onze veranda zo vol, dat we moesten uitbreiden naar de hoger gelegen verdiepingen. Ik heb flink wat uren aan het dak en uit ramen gehangen om de skeletten te monteren. En dat elk jaar opnieuw.’

Angstkreten
Alle pijn en moeite die David en zijn gezin er jaarlijks insteken is niet voor niets. Ook afgelopen Halloween was het huis weer een regelrechte publiekstrekker. ‘Het neemt meerdere weekenden van onze tijd in beslag om alles te plaatsen en slechts uren om het weer weg te halen, maar het is het allemaal waard. Ik ben een schrijver (o.a. van de films Inkheart, Poltergeist, Adaption, Rise of the Guardians en theaterproducties als Snow Angels, Rabbit Hole en Schrek, red.), dus doorgaans zit ik achter mijn bureau op de derde verdieping te werken. Gedurende deze tijd van het jaar komt het minstens eens per dag voor dat ik, hangend over mijn toetsenbord en diep in gedachten, ineens opschrik van angstkreten voor mijn deur. Dan staan er weer eens schoolkinderen die elkaar aanstoten en het niet kunnen laten om even een foto te maken. Dat is het mooist. Ik moet er iedere keer weer om lachen.’

Zoals wel meer huizen in de buurt, is ook deze ‘Queen Anne Style’ woning ontworpen door John J. Petit. De eerste bewoner was lokale zakenman John S. Eakins. Hij trok er in 1905 in. De oplettende kijker herkent de plek wellicht uit de HBO dramaserie Boardwalk Empire, waarin het in enkele scènes voorbij komt. De show werd in Nederland uitgezonden op Nederland 3 en in België op Canvas.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -