Chris Aalberts beantwoordt voor The Post Online in ‘Eerste Hulp Bij Politiek’ wekelijks een vraag over…politiek.

STEUN RO

Beste Chris,

GroenLinks heeft de verkiezingen verloren. Ze zijn nog nooit zo klein geweest als nu. Vorige week zag ik een peiling bij RTL Nieuws dat tachtig procent van de mensen denkt dat GroenLinks beter opgeheven kan worden. Heeft een partij als GroenLinks nog wel toekomst? Of kunnen ze zichzelf beter opheffen?

Geen toekomst voor GroenLinks. 

Beste Geen toekomst voor GroenLinks,

Politieke partijen zijn verenigingen en dus wordt hun toekomst bepaald door de leden. Het is voor de toekomst van GroenLinks niet relevant of ik geloof dat de partij toekomst heeft: ik ben geen lid en beslis niet mee. Dit geldt ook voor burgers die meedoen aan onderzoeken waarin gevraagd wordt of GroenLinks opgeheven kan worden. De algemene publieke opinie is niet relevant. Als mensen zeggen dat GroenLinks opgeheven kan worden, bedoelen ze waarschijnlijk dat ze er toch niet op stemmen. Dat is niet verrassend, want GroenLinks is altijd al een kleine partij geweest.

Het gaat natuurlijk niet goed met GroenLinks. De partij bracht er vorige week een rapport over uit en is niet erg tevreden over hoe het de laatste jaren is verlopen. Dat zegt echter weinig over de toekomst. Het ging zo’n tien jaar geleden bijvoorbeeld erg slecht met D66. Dit was de tijd dat de partij werd geleid door Thom de Graaf en later Boris Dittrich, en deel uitmaakte van het tweede kabinet-Balkenende. De partij werd toen door velen ook als verloren beschouwd, maar daar hoor je tegenwoordig niemand meer over.

Negatieve verhalen

U moet zich dus niet te veel laten leiden door de negatieve verhalen over het GroenLinks van nu. Er zijn problemen en het zal de partij veel moeite kosten die problemen op te lossen. De partij heeft nu een onbekende fractievoorzitter, men heeft geen duidelijk profiel meer, er zijn allerlei relaties binnen de partij beschadigd waardoor men niet meer goed onderling kan samenwerken, en ga zo maar door. Het is best mogelijk dat GroenLinks de volgende verkiezingen weer verliest, maar zelfs dan hoeft de partij niet op te houden met bestaan.

Het is onwaarschijnlijk dat GroenLinks ooit extreem populair zal worden, want ze verwoordt allerlei standpunten die veel burgers niet delen. De partij is voor velen te links, te groen of te liberaal (en soms alle drie). Dat zegt echter niets over de toekomst: de leden geloven wel in de idealen van GroenLinks en zolang zij denken dat GroenLinks toekomst heeft, doet GroenLinks gewoon mee. Er zijn ook veel burgers die vinden dat de VVD opgeheven kan worden. Dat doet de VVD ook niet.

Het is waarschijnlijker dat GroenLinks in de toekomst aan populariteit wint, dan dat de partij wordt opgeheven. GroenLinks is meestal groter dan nu. En het is al helemaal niet waarschijnlijk dat de leden van GroenLinks massaal besluiten dat het geen zin meer heeft om voor hun idealen te vechten.

Heeft u ook een vraag? Mail Chris Aalberts op info@chrisaalberts.nl

Bron: The Post Online

redactie@reportersonline.nl'

    Geef een antwoord