Het geweten van Nederland

Heeft Nederland een geweten, of heeft het iets op z’n geweten? Beide natuurlijk. Zaak is dat het evenwicht doorslaat naar gewetensvolheid en integer handelen, wat nu vaak niet het geval is. In dit artikel een introspectie in de geest van Nederland, bekeken vanuit Latijns Amerika, waar ik verblijf.

Heeft Nederland een geweten of heeft het dat eens geweten? Het lijkt op het tweede. Met Drees had Nederland een geweten. Er werd gedeeld en opgekomen voor de zwakkere. De staat zorgde goed voor zijn burgers en  men deelde in de welvaart. Een geweldige vooruitgang was het gevolg.

Nu wordt langzamerhand de ‘zorgzame samenleving’ uitgekleed. Wat overblijft is een ‘arme stakker’. Solidariteit is er nog weinig, sociale armoede en eenzaamheid veel. Verschijnselen van een over-materialistische samenleving. En de rest van de wereld? Nederland trekt geld aan, want kapitaal trekt kapitaal aan. De beurs is een Nederlandse uitvinding en zorgt nog steeds voor kapitaalkracht. Op zich is dat goed. Maar gaan we niet ten onder aan ons eigen succes? Een teveel aan materieel goed waardoor de geest verarmt?

Dat wat de economie betreft. Nu iets over politiek. Het moet beter in de Derde Wereld. Men wil democratie exporteren. Maar democratie werkt alleen in rijke landen, want immers sociale tegenstellingen door onder ander armoede, zijn een goede voedingsbodem voor totalitaire staten.  Dus democratie willen exporteren zonder dat het welvaartspeil in die landen stijgt, werkt niet en is niet billijk. Delen is de enige oplossing, net als in de tijd van Drees.

Tegelijkertijd heeft diezelfde Derde Wereld een enorme sociale rijkdom en dat is wat er in Nederland aan scheelt. Maar er zijn veel mensen uit de Derde Wereld in Nederland. Deze mensen zijn vaak sociaal veel sterker (en eerlijk gezegd, vaak hebben ze veel meer innerlijke beschaving en cultuur). Waarom ons niet wat meer  op hen richten? Allerlei vooroordelen zouden ook verdwijnen, want wat de boer niet kent, eet hij niet…

Ik woon zelf in een Derde Wereld land en heb veel in Derde Wereld landen gereisd. Er is een hartelijkheid die in Nederland ver te zoeken is. Het is daar koud, letterlijk en figuurlijk. En dan wil iedereen naar de zon en mooie reclamefolders lokken ons naar Turkije en Marokko. En wat vinden we daar? Dezelfde grote, armzalige hotels als in Nederland. En daarbij: de Turkse of Marokkaanse buurman willen we niet zien, maar we willen wel genieten ‘als een beest in de zon’. Schaamt u zich al? Ik wel!

Voor een plan voor meer gelijkheid, wereldwijd en bevordering van de ecologie, zie: www.hansvandesande680.wix.com/background (onder andere in het Engels).

Mijn gekozen waardering € -

I am a journalist, writer, translator. See for my activities: www.sunspeech.nl. I live in Bolivia. Before, I travelled the world, visiting Tanzania, Kenia, South Africa, India, Nepal, Guatemala, Mexico, Peru and Ecuador. I also work for charities, for an ecard or a new contact, see: www.foundationeffort4charities.org. Your contribution is for charities.