Het Groninger Forum

Afgelopen week ben ik op oudjaarsdag voor het eerst naar het Groninger Forum (Forum Groningen) geweest. Nu ik in Oss woon, kan ik niet zomaar even bij het Forum naar binnen wippen. Ik moet er speciaal een reis naar Groningen voor inplannen. Maar liefst 460 kilometer, heen en terug, maar zeker de moeite waard.

Als je een boek hebt geschreven over een bouwproject als project oostwand, met meer specifiek het Groninger Forum, voel je je toch enigszins verbonden met dat project. Ik heb immers vanaf het referendum en de eerste discussies in de gemeenteraad tot aan de realisatie van het gebouw het dossier nauw gevolgd. Veel zaken blijven echter een vraagteken voor me. Dat is bijvoorbeeld de grondexploitatie, de verplichte nieuwe geveltjes aan de Nieuwe Markt voor horecaondernemers in de Poelestraat, het gegoochel met de exploitatiecijfers etc. Zaken die voor een deel niet openbaar zijn. Het grondexploitatie dossier is door de gemeenteraad gesloten en een journalist zou volgens de juristen van de gemeente geen belanghebbende zijn. De gemeente en De Raad van State en ik verschillen hierover van mening wat de definitie is van ‘belanghebbende’.

Forum Groningen
Als je dan vanaf de Poelebrug, via de Schoolstraat, naar het Forum Groningen loopt, merk je meteen op dat er een enorm, groot gebouw met veel moeite is gerealiseerd in de oude binnenstad. De Nieuwe Markt voelt echter klein aan in verhouding tot de Grote Markt en de Vismarkt. Een complete warenmarkt zou hier bijvoorbeeld nooit passen. De naam Nieuwe Markt had net zo goed Nieuw Plein kunnen heten, wat mij betreft.

Vreemd ook dat de naam ineens is veranderd. Van Groninger Forum naar Forum Groningen. Zal wel een marketingtrucje zijn. Immers het Groninger Forum is veelal negatief in het nieuws geweest, dus als je de twee woorden van de naam verwisselt, zou het zo maar eens een positief iets kunnen zijn, in bijvoorbeeld zoekmachines. Directeur Dirk Nijdam heeft er een andere verklaring voor.

Ik ben als een speer eerst naar boven gegaan, via de roltrappen, zonder echt aandacht te besteden aan het interieur en de binnenkant van het Forum. Het was immers mooi weer, en dan heb je volgens mij een prachtig, panoramisch uitzicht over de stad Groningen. En mijn vermoeden werd bevestigd. Het is inderdaad prachtig om vanaf 45 meter hoogte, op deze manier over de stad uit te kijken en te genieten. Zeker voor mij, als oud-Groninger met heimwee. Dit is immers een heel andere beleving van ‘over de stad kijken’ dan we dat eerder vanaf de Martinitoren gewend waren. Die is weliswaar hoger, maar er zijn de trappen die moeten worden genomen, de claustrofobisch enge gangetjes en het gaas dat het uitzicht belemmerd.

Inmiddels hebben meer dan 400.000 mensen het Groninger Forum bezocht en verkeren Groningse ambtenaren, culturele elite en gemeenteraadsleden in hosanna stemming vanwege de toeloop, de aandacht en de positieve recensies. De hamvraag blijft echter: hoeveel geld wordt er jaarlijks uitgegeven in het Forum? Zal het genoeg zijn om de jaarlijkse exploitatie (verwachte kosten en opbrengsten) rond te krijgen? Je kunt meer dan een miljoen bezoekers krijgen per jaar. Als die niets uitgeven en alleen boven een boekje lezen, internetten, warmte opzoeken of een glimp werpen over de stad, dan krijgen we in de toekomst (weer) vervelende discussies in de gemeenteraad en zal wederom de Groningse bevolking moeten bloeden.

Het gebouw is nu een feit en de gemeente Groningen zal alle zeilen moeten bijzetten om waar te maken wat het nu al meer dan een decennium heeft gepredikt, namelijk dat het Groninger Forum een succesverhaal zal worden.
Ambtenarij en culturele elite Groningen vs. (sceptische) inwoners van de stad Groningen: voor zover 1-0.

Dit artikel verscheen eerder op het blog van de auteur met fotoreportage.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).