In het kader van het proces tegen Heinekenontvoerder Willem Holleeder, als opdrachtgever voor moorden, worden deze zomer Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog ondervraagd door zijn advocaten. In mei 2017 zijn delen van die verklaringen zijn uitgelekt. Zo vertelt Sonja dat het deel van het losgeld van Cor van Hout en van haar broer Willem in Parijs begraven lag en door een goede vriend daar zou zijn opgegraven. Dat had ze van Cor gehoord. Het is een verhaal dat al heel lang de ronde doet en nu dus min of meer officieel wordt bevestigd. Maar het klopt waarschijnlijk niet. Cor en Willem hebben haar – en anderen – flink in de maling genomen. In de nog geheime verklaringen van Holleeder licht hij een tip van de sluier op. In werkelijkheid is dit deel van het losgeld nimmer in Parijs geweest, maar heeft hij dit zelf in een bos in het Gooi begraven. En zelf weer opgegraven.

“Ja, Cor heeft mij verteld van het losgeld bij de boom. Ik wist dat in ieder geval wel. Ik wist het ook van Thomas van der Bijl, dat hij het had opgegraven.” Vertelde Sonja Holleeder in juni van dit jaar in een verhoor bij de rechter-commissaris. Het ging over het deel van het losgeld dat nooit was teruggevonden en waarvan Thomas van der Bijl – een goede vriend van Cor – had beweerd dat hij dit in een homo-bos in Parijs had opgegraven. Hij had het aan Rob Grifhorst gegeven, die het voor Cor en Willem had geïnvesteerd en die er daarna leuke dingen mee hadden gedaan: Casa Rosso op de Wallen gekocht en prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar.

Thomas van der Bijl heeft wel een rol gespeeld bij het losgeld, maar wat hij er kort voor zijn dood over heeft verklaard tegenover de politie is – zeer waarschijnlijk – een fabeltje. In de nog onder embargo liggende verklaring van Holleeder – die slechts ter inzage zijn geweest voor advocaten in het Passageproces – vertelt Holleeder dat het geld nooit in Frankrijk is geweest en daar nooit is begraven. En dus ook niet door Thomas van der Bijl is opgegraven. De zakken met het deel van het losgeld van Cor en Willem zijn in een bos in het Gooi begraven en Willem heeft die zelf enige tijd later – in de periode dat ze in Parijs zaten ondergedoken – op een koude winternacht opgegraven.