Het lijkt wel een ziekenhuis

Een dag later trek ik de portemonnee en neem het kunstwerk mee naar huis

            …..en dat is het ook (geweest) blijkt later

Na lange tijd bezoek ik weer eens een Kringloop variant/mutant. Een goede benaming tijdens de Covid19 pandemie, toch? Mijn oog valt meteen op een schilderij even voorbij de ingang. Aan de muur tussen een aantal anderen. Ongeveer 20 cm bij 30 cm. Ik loop er op af. Kost maar 10€ staat te lezen op een wit plakkertje. Een vaardige hand heeft hier geschilderd. Fraaie kleuren van een statig gebouw in een lommerrijke omgeving. Ik zie geen signatuur (ook geen tekst aan de achterzijde). Een bruin gelakte lijst. Maar is het wel een schilderij? Ik voel voorzichtig met mijn hand over het hobbelige oppervlak. Het lijkt wel een ingekleurde prent. Of toch een ingekleurde foto? Ik maak zekerheidshalve een foto om thuis te bekijken en te bewerken.

Software
Anno 2021 begint het speurwerk dan pas. Thuis vergroot ik de afbeelding op de desktop PC. Geen paraaf van de maker. Aan de achterkant Sleutel softwarematig aan de afbeelding. Inderdaad ingekleurde fotografische afbeelding van een statig gebouw aan de rand van een gracht. Mooi symmetrisch. Zouden aan de voorzijde TBC patiënten hebben gelegen. Bestaat dit gebouw nog. Vragen Ik haal ik de foto door een serie herkennings software zoals Google Images, Bing, Yandex. Dat levert allerlei exotische buitenplaatsen op, maar geen enkele overeenkomst. Ook niet als ik focus op details.

Zwart-Wit
Dan krijg ik een brainwave. Als dit oorspronkelijk een zwart-wit afbeelding is geweest dan zou dat het uitgangspunt moeten zijn. Met Picasa maak ik een ‘infrarood’ opname waarbij goed de schilderstreken te zien zijn. En vervolgens een zwart-wit variant. Bingo. Op Google images is het nu bingo. Tweemaal. Ik zie dat een ansichtkaart op een veilingsite precies deze afbeelding laat zien. De veiling is weliswaar allang achter de rug, maar de kaart (onderdeel van een hele serie) zowel met voor- als achterzijde nog te downloaden. Het blijkt te gaan om een kaart uit 1955 van het toenmalige Protestants Christelijk Ziekenhuis in ‘s Hertogenbosch, destijds aan een bastion gelegen.

Kopen
Met enig zoekwerk (Delpher) is al gauw meer te vinden over dit markante gebouw. Ook andere gegevens. Een dag later trek ik de portemonnee en neem het kunstwerk mee naar huis. Daar maak ik het schoon en knap het op. Met dit verhaal erbij zou het zo maar kunnen zijn dat een Museum mij benadert of een koper zich aandient. Of degene die het schilderij kent vanuit bijvoorbeeld een ouderlijk huis. Zegt het voort! Ook heb ik een bericht geplaatst op de Facebook groep van Oud ’s Hertogenbosch!

Link:
https://www.facebook.com/ouddenbosch/photos/a.412630608809414/1238536379552162

[paytium name="Eenmalige donatie" description="Donatie Jan Taco te Gussinklo - "] [paytium_dropdown label="Ik waardeer met" options="1,50/3/5/10/25/100/250" options_are_amounts="true" /] [paytium_total label="Mijn gekozen waardering" /] [/paytium]