En weer was daar de ophef over een vonnis. Een celstraf van twee jaar voor een ‘gruwelijke verkrachting’ en verwurging. Het was FVD-voorman Thierry Baudet zelf die er op Twitter schande van sprak. Hoe kan het toch in hemelsnaam zo zijn dat een ‘volwassen’ verdachte ‘met een moeilijke jeugd’ zo’n lage straf krijgt? ‘Slechts twee jaar’. Dat is toch onverteerbaar? Zijn vrouwen nu vogelvrij?

STEUN RO

De likes op de tweet van Baudet vlogen je om de oren. De steun was massaal. De vraag is echter hoeveel mensen de moeite hebben genomen om de gemakkelijk opgetikte woorden van Baudet te checken. Ik vrees maar heel weinig.

Eerst maar eens de fouten in de tweet zelf. De suggestie dat de reactie van de rechtbank in de gruwelijke zaak maar twee jaar cel is, is evident onjuist. De stelling dat we te maken hebben met een volwassen verdachte klopt niet en het aanmatigende ‘moeilijke jeugd’ is een grove bagatel van de werkelijkheid.

Hoe zit het nu echt? Het gaat in deze rechtszaak om een in die tijd 18-jarige verdachte. Die heeft nogal wat op zijn kerfstok. Hij verduisterde een portemonnee, pleegde een straatroof, greep een vrouw bij de billen en probeerde een vrouw te wurgen, waarna hij haar seksueel misbruikte (de verkrachting). Met name het laatste feit is heftig. Het slachtoffer werd met een t-shirt gewurgd en daarna met geweld met de vingers verkracht. Het geweld was zo heftig dat het slachtoffer inwendige bloedingen kreeg. Een slagaderlijke bloeding.

Laat ik er meteen maar duidelijk over zijn, het gaat hier om een zeer ernstige zaak. Met recht gruwelijk te noemen. De verdachte is een tikkende tijdbom. Maar dat wil niet zeggen dat er geen kanttekeningen te plaatsen zijn bij een nogal gemakzuchtige tweet over het vonnis.

Rechtbank-verslaggever, laat zich betalen voor tweets uit de rechtszaal via @realtwitcourt.