Het Thierry Baudet Coronabedrog. Nummer 1 in CPNB’s Bestseller 60?

Opzienbarend nieuws, vorige week: het boek met de merkwaardige titel "Het Thierry Baudet Coronabedrog" kwam vanuit niets binnen op de nummer 1 van de door de CPNB wekelijks gepubliceerde lijst van bestverkopende boeken.[bijgewerkt 15 maart 2022]

Verbazing alom, want in de boekhandels is het boek niet of nauwelijks te vinden; boekhandelaren berichten dat er vanuit hun klandizie nauwelijks vraag naar is. Bol.com, marktleider in de online boekenverkoop, biedt het boek eerst nu aan, na een aanvankelijke weigering het boek te verkopen.

Screenshot Bol.com, 13 maart 2022. Klik voor vergroting.

Dit gaf voeding aan de gedachte dat Baudet, die het boek bij zijn eigen uitgeverij Amsterdam Books heeft uitgebracht, óf zelf óf via zijn lijfeigen partij een groot aantal exemplaren van het boek heeft ingekocht, en zodoende de nummer 1 positie heeft behaald. Een tweet waarin deze gedachte geopperd werd, bereikte honderdduizenden lezers, waaronder Stichting CPNB, die daarop via Twitter dit bericht verstuurde:

“We zien veel reuring i.v.m. de huidige nummer 1 in de Bestseller 60.
Hierbij een toelichting over totstandkoming van de lijst.

De lijst is gebaseerd op data van internationaal onderzoeksbureau GfK. Bij GfK zijn 1.500 streng geselecteerde en gecontroleerde Nederlandse verkooppunten van boeken aangesloten. Titels die exclusief bij één retailpunt of -groep worden verkocht zijn uitgesloten van de lijst.

We zien voor de huidige nummer 1 geen afwijkende signalen als het gaat om o.a. Verspreidingspatroon. Het betreft onder andere verkoop uit een pre-orderactie zoals we ze met regelmaat in de lijst zien.”

Pre-orderactie?

Inderdaad, op de site van Forum voor Democratie en geestverwante sites zijn duidelijk sporen van deze pre-orderactie te zien. Maar al die sporen leiden naar één verkooppunt: de site van Amsterdam Books.

De hardcore Baudetfans zullen ongetwijfeld via die routes hun exemplaren besteld hebben (voor €21,95, gesigneerde exemplaren à €32,50; met persoonlijke boodschap à €75,00). Als daarnaast een beperkt aantal exemplaren via bijvoorbeeld het Centraal Boekhuis (het landelijke distributiepunt) of de online boekhandels die het wel aanbieden besteld is, dan is het criterium van meerdere retailpunten behaald en is de nummer 1–notering verklaarbaar.

Dit wil niet zeggen dat het om tienduizenden exemplaren gaat: volgens oud-uitgever Joost Nijsen kan je geen absolute aantallen op nummer 1-noteringen plakken: “De ene week kun je met 500 exemplaren op 1 komen (al is dat zeldzaam), de andere keer duizenden.”

Overigens…

Harm Ede Botje, die eerder onderzoek deed naar Baudets boeken- en boekhoudgedrag (zieKlachten ingediend tegen Baudet na verzuim melding inkomsten boekverkoop(15 november 2021) enBaudet weigert mee te werken aan onderzoek naar boekverkoop‘ (23 februari 2022)), merkt bij dit alles op:

“Baudet zei tegen [uitgever] Mai Spijkers van Prometheus toen hij vertrok: nu ga ik mezelf rijk maken. Dat lukt ook met dit rommelige boek vol taalfouten en verschrijvingen. [Baudets] Achterban koopt het werkje blind: zo toon je aanhankelijkheid. Dat is wat deze notering ons toont.”

Geen reactie uitgeverij Amsterdam Books, wel van Forum voor Democratie

Uitgeverij Amsterdam Books reageerde niet op vragen onzerzijds over de boekverkoop. Wel ontvingen we op maandag 14 maart, 18:02 uur een mail van het niet aangeschreven Forum voor Democratie, met daarin een antwoord op de aan de uitgeverij gestuurde vraag. Een persoon met de merkwaardige naam “Team Webcare Ellen” berichtte daarin:

Het boek is bij diverse boekhandels te koop, waaronder Bruna. Als u googled ziet u veel mogelijkheden.”

“Googled”? Googlet! Desalnietemin “coronabedrog” plus Bruna ingevoerd op Google. Dat bracht ons op deze pagina waar het boek niet gekocht maar enkel gereserveerd kan worden, want “tijdelijk niet voorradig”.


Screenshot Bruna.nl, 15 maart 2022. Klik voor vergroting.


Met daarbij deze duidelijke waarschuwing:

“Wij vinden het van groot belang om zorgvuldig met de vrijheid van meningsuiting om te gaan en streven naar het beschikbaar stellen van zoveel mogelijk boeken. Dit boek bevat mogelijk onvolledige en/of misleidende informatie.”

Bij Bol.com is het boek inmiddels dus ook te reserveren (maar ook weer merkwaardig: volgens Bol.com verschijnt het eerst op 16 maart), met daarbij deze waarschuwing: 

“Bol.com verkoopt miljoenen boeken. We vinden het van groot belang om zorgvuldig met de vrijheid van meningsuiting om te gaan. Vaccineren is een veelbesproken onderwerp en er is veel tegenstrijdige informatie in omloop. Maar hoe zit het nu echt? Sommige onjuiste informatie zien we vaak langskomen. De voor- en nadelen over vaccineren en het antwoord op veel gestelde vragen vind je op de website van het RIVM of op de website van het NVR.”

 

Zie voor meer over dit boek:
Chris Aalberts. ‘Het Coronabedrog’ laat zien: Baudet is krankzinnig geworden. The Post Online, 14-03-2022.
Alex de Jong. Baudet in het konijnenhol. Konfrontatie, 20-03-2022. 

Mijn gekozen waardering € -

Onderzoeksjournalist, dichter en samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.
Werkt aan een boek over het Hitler-de-kunstenaar en het nazivervalsingencircuit.